HM-familjen, skumma affärer och mord

Den så kallade pokerprofilen Andreas Oscarsson började 1992 på Handelshögskolan i Stockholm. Efter examen arbetade han i New York inom IT-branschen men företaget han då arbetade i fick problem när IT-bubblan sprack. Oscarsson återvände därmed till Sverige och fick jobb för att bygga upp internetportalen Torget, där det uppenbarligen förekom en del tveksamma affärsmetoder under hans tid som VD. Under denna tid var också den tveksamme affärsmannen (affärsängeln) Kjell Spångberg delägare i Torget via sitt Emerging Technologies.

Efter arbetet med Torget började han bygga upp en portal för nätpoker. Denna blev framgångsrik. En del av pengarna i nätpokerbolaget stod HM-ättlingar för, närmare bestämt riskkapitalbolaget Ekstranda och dessa huvudägare Jan Bengtsson och Stefan Bengtsson, systersöner till Stefan Persson. När Ekstranda blev missnöjt med en revision i bolaget så vill de bli utköpta. Det överenskomna priset var 50 miljoner, men Ekstranda erhöll bara 34. Man ville inte/kunde inte betala mer då bolaget drabbats hårt av ny US-amerikansk lagstiftning kring nätpoker. Advokaten i bolaget Ekstranda blev då förbannad:

Men advokaten i bolaget är inte nöjd med utdelningen och talar med en vän som är krögare och som har kontakter i den kriminella världen. Vad som exakt hände har varken polis eller åklagare kunnat kartlägga, men klart står att Andreas Oscarsson skattekonsult först blir beskjuten, sedan han enligt Andreas Oscarsson fått krav från krögaren på de 14 miljoner kronor som de menade fattades i uppgörelsen. Konsulten har sedan inte vågat vittna i rätten. 3 augusti 2009 finner Andras Oscarssons pappa sin son brutalt mördad i hemmet i Skoftebyn, med sin två och halvt-årige son liggande bredvid sig, den senare sannolikt nedsövd vid mordtillfället men åtminstone fysiskt oskadd.

Om de olika turerna i utpressningsaffären och rättegångarna mot utpressaren och krögaren har jag skrivit i ett inlägg för omkring ett år sen.

Ekstranda är bl.a. huvudägare i bland annat Sturehofsgruppen (Sturehof AB) som driver restaurangerna Sturehof, Riche och Teatergrillen i Stockholm.

Läs mer: AV, Poker.se, Ttela, AB1, 2, RT1, 2, 3, Resumé, GT1, 2,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2010.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , , , ,, , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.