Philip Douglas – en fifflare?

Philip Douglas är greve och lillebror till den mer kände finansmannen Gustaf Douglas. Inte nog med det. Hans syster Elizabeth är gift med prins Max av Bayern och hennes äldsta dotter Sophia är gift med kronprins Alois av Liechtenstein. En annan dotter till Elizabeth är gift med hertigen av Württemberg. Philip Douglas andra syster, Rosita Douglas, är gift med John Spencer Churchill, släkt med Winston Churchill.

Philip Douglas startade sin bana i finansvärlden genom att förvalta aktier åt privatpersoner. Problemet med det var att han inte var så duktig eller så lurade han sina klienter med flit. För de flesta av de aktieportföljer han förvaltade under 1960- och 1970-talen föll i värde och ofta rejält. Eventuellt har han utnyttjat klienternas aktieportföljer för att skapa förluster som han sen själv drog av för att dölja vinster i den mängd olika företag han ägde på den tiden.

Normalt titulerade sig Philip Douglas konsult på den tiden och som sådan samarbetade han bland annat med Kaj Kjellqvist kring en del av dennes vinstbolags- och skalbolagsaffärer och som expertkonsult inom båtbranschen i samband med Kjellqvists köp av Monark. Utöver det så fick han en del uppdrag åt storföretag och åt staten.

När hans bror Gustaf Douglas som var VD på DN fixade han uppdrag åt lillebrodern där. Dessa konsultuppdrag slutade det i fiasko och miljonkrasch. När han blev rådgivare åt industriminister Nils G Åsling för att utred glasindustrin i Småland blev det skandal. Det uppdagades nämligen att Phlip Douglas samtidigt hade ett 15-tal skatteprocesser på sig, bland annat för att ha låtit företag köpa möbler till hans privatbostäder. Under 1970-talet och 1980-talet var Philip Douglas en notorisk nolltaxerare, dvs han redovisade ingen inkomst trots att han ägde två stora godsegendomar, Stjärnorp och Grensholm.

1978 blev han ökänd för att ha byggt en hel stugby i Dalarna utan tillstånd och bygglov. Sveriges störst svartbygge kan man nog säga. På 1980-talet ägnade sig Philip Douglas ånyo åt aktiespekulation, men det gick i slutändan inget vidare. 1990 gick han i personlig konkurs, godsen såldes på exekutiv auktion och privatekonomin var i kris. Men inte värre än att han själv kunde köpa tillbaks Stjärnorp på auktionen.

1995 dömdes greve Philip Douglas till 5 års fängelse för grova skattebrott. Han misstänktes för att ha fortsatte begå ekonomiska brott från fängelset där han till en början hade tillgång till dator och internet. Efter detta utbildade han sig till jurist och skaffade sig nya skatteskulder. I samma veva var han inblandad i en skadeståndshärva tillsammans med Carnegie då denna firma anklagades för att ha hjälpt honom med en brottslig skalbolagsaffär.

Som jurist var det nära att Philip Douglas år 2009 fick bli försvarare åt Erik Ahrsjö, medlem i den så kallade Pokerligan. Han fick avskag från tingsrätten på grund av bristande omdöme. Ahrsjö åtalades för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Samma saker som Philip Douglas själv blivit dömd för tidigare alltså. De två hade träffats på Åbyanstalten när Douglas satt där för just de brotten och Ahrsjö satt där för momsbedrägerier.

Philip Douglas är också känd för att vara en rik rättshaverist och har drivit processer om de mest märkliga saker. Dessutom har han ofta misskött dem ochdessutom för det mesta förlorat dem. Han har bråkat med sin barn, med sin fruar, exfruar, flickvänner, affärspartners, tidningar och andra.

Philip Douglas döttrar Marie och Madeleine Douglas är utbildade jurister. SonenAlexander har gått i pappas fotspår och sysslar med akteispekulation. 2001 var Alexander Douglas bland annat en av de större personliga aktieägarna i Ericsson.

Dottern Marie Douglas gifte sig år 2002 med US-amerikanen George David, chef för United Technologies och en mycket rik man. George David är tre år äldre än Marie Douglas far, Philip Douglas. Det hela fick nästan karaktären av ett sol och vårprojekt från Marie Douglas sida när hon år 2008 skiljde sig från maken och inledde en omfattande rättprocess för att få en massa pengar.

Läs mer: SVD, DPS, EX, RT1, 2, KVP, AB1, 2, 3, Nils Mohlin, Resumé, AV, GT,TOL, MSNBC, ABC, Nymag,

Andra källor:
Pockettidningen R nr 5-6 1982.
Adelskalendern

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen år 2010.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,, , , , ,

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.