Wallenbergs makt – familjestiftelserna

Familjen Wallenberg är en av världens mäktigaste finansfamiljer och också en av de mest långlivade. I 5 generationer har man dominerat svenskt näringsliv och man har blivit allt mäktigare med tiden och en sjätte generation är på ingång. Familjens makt baseras inte på personliga aktieinnehav utan i grundenett antal stiftelsers förmögenhet och aktieinnehav:

I oansenlig brun mapp hos Länsstyrelsen i Stockholm vilar nyckeln till makten över en stor del av svensk industri. Akten över Knut och Alice Wallenbergs stiftelse innehåller dokument som går tillbaka till grundandet 1917 då bankdirektören Knut Agathon Wallenberg och hans fru Alice donerade 20 miljoner kronor. Idag har tillgångarna växt till runt 50 miljarder kronor.

[…]

Det är tack vare stiftelsens maktaktier som Jacob Wallenberg är styrelseordförande i Investor och Marcus Wallenberg jonglerar klubban i SEB, Saab och Electrolux. Även om familjemedlemmarna och deras hovpersonal ibland får det att låta som om utnämningarna är ett resultat av en global talangjakt vet alla hur det ligger till. Hur Wallenberg utövar sin ägarmakt kritiseras ofta, men nästan aldrig deras rätt att inneha den.

Stiftelserna har grundats av en rad olika familjemedlemmar. Den överlägset största stiftelsen är Knut & Alice Wallenbergs stiftelse (KAW) som grundades av K.A. och Alice Wallenberg år 1917. Huvuddelen av deras förmögenhet överfördes successivt till stiftelsen under åren därefter. Ytterligare två stiftelser är att betrakta som stora stiftelser och det är Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse (MMW) och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond (MAW). Den först av dessa två grundades av Marcus och Marianne Wallenberg år 1963 och den nadr av Marcus Wallenbergs bror Jacob Wallenberg år 1960. 1978 donerades även Malmviks gård till stiftelsen av Jacob Wallenberg.

De tre nämnda stiftelsernas tillgångar och investeringar sköts av bolaget Foundation Asset Management (FAM). Dotterbolaget Foundation Administration Management sköter administrationen av samtliga Wallenbergstiftelser. Utöver de tre redan nämnda stora stiftelserna är det Berit Wallenbergs stiftelse (BWS), Tekn.dr. Marcus Wallenbergs stiftelse för utbildning i internationellt industriellt företagande (TMW), Tekn.dr Marcus Wallenbergs stiftelse för internationellt vetenskapligt samarbete (MWS), Jacob Wallenbergs stiftelse (JWS), Ekon. dr. Peter Wallenbergs stiftelse för Ekonomi och Teknik (PWS), Stiftelsen för rättsvetenskaplig forskning (SRF) samt Ruth och Rikard Julins stiftelse (RRJ).

FAM förvaltar en total förmögenhet på närmare 60 miljarder kronor (58 miljarder 20091231). Huvuddelen av detta är aktier i AB Investor (22,3 % av aktiekapitalet och 48% av rösterna), SKF (12 resp 28,5%), Stora Enso (10,1 och 27,2), SEB (1,5 och 1,3), Saab (8,7 reps. 6,1) SAS (7,6% av röster och aktiekapital) och Bergvik Skog (12,2%). Huvuddeln av dessa aktier ägs av KAW men även FAM som företag äger stora poster. I styrelsen för FAM sitter Peter Wallenberg Jr, Göran Sandberg, Hans Wibom, Axel Wallenberg och Lars Wedenborn. De som sköter investeringarna är Claes Dahlbäck, Marcus Wallenberg, Jacob Wallenberg och Lars Wedenborn. I styrelsen för dotterbolaget Foundation Administration sitter Hans Wibom, Axel Wallenberg och Peter Wallenberg Jr.

I styrelsen för den viktigaste stiftelsen, KAW, själva centralpunkten för familjen Wallenbergs makt, sitter Peter Wallenberg, Peter Wallenberg Jr, Axel Wallenberg, Jacob Wallenberg och Marcus Wallenberg från familjen. Dessutom sitter Michael Treschow, Göran Sandberg, Bo Sundqvist, Jan Holmgren och Björn Hägglund i stiftelsens styrelse. Dessa män är indirekt och direkt några av Sveriges allra mäktigaste personer. Av dessa sitter Jacob Wallenberg och hans bror Peter Wallenberg Jr även i styrelsen för Wallenbergs viktigaste maktbolag vid sidan av stiftelserna, AB Investor. Dessutom sitter Michael Treschows fru Lena Treschow Torell i Investors styrelse. Peter Wallenberg, familjens huvudman och nestor är hedersordförande i Investor. Investor är i sin tur störste enskilde aktieägare i familjen Wallenbergs tredje maktinstrument, EQT. Dessutom är man störste investerare i de flesta av EQT:s fonder och uppgår oftast till mer än 10% av det satsade kapitalet.

Peter Wallenberg Jr och Jacob Wallenberg är söner till Peter Wallenberg. Axel Wallenberg och Marcus Wallenberg (som tydligen ofta kallas Husky) är kusiner, söner till Peter Wallenbergs äldre bror Marc Wallenberg som begick självmord år 1971.

Även i styrelserna för de andra stiftelserna sitter representanter för familjen Wallenberg. I MMW sitter Peter Wallenberg, Peter Wallenberg Jr, Jacob Wallenberg, Marcus Wallenberg och Mariana Risberg i styrelsen. Mariana Risberg är syster till Marcus Wallenberg och Axel Wallenberg. I styrelsen för MAW sitter Caroline Ankarcrona, Andrea Gandet och Axel Wallenberg. Caroline Ankarcrona är ytterligare en syster till Axel och Marcus medan Andrea Gandet är syster till Jacob och Peter Wallenberg Jr. I styrelsen för Berit Wallenbergs stiftelse sitter Caroline Ankarcrona och Michael Treschows första fru, Christine Charlotte Treschow, född Gyllenkrok och syssling till de redan nämnda syskonskarorna Wallenberg. I TMW återfinns Peter Wallenberg, Peter Wallenberg Jr, Marcus Wallenberg och Jacob Wallenberg, i JWS sitter Caroline Ankarcrona, Andrea Gandet och Axel Wallenberg och i PWS sitter Peter Wallenberg själv och Peter Wallenberg Jr och
I MWS, RRJ och SRF sitter inga familjemedlemmmar i styrelserna.

Knut & Alice Wallenberg stiftelse
är Sveriges överlägset största privata stiftelse med 48,8 miljarder kronor i tillgångar vid årsskiftet 2009/2010. Det gör stiftelsen till 10 gånger så stor som de som kommer därefter. Marianne & Marcus Wallenbergs stiftelse med tillgångar på 4,5 miljarder och Axel & Margaret Ax:son Johnson stiftelse med tillgångar på nånstans mellan 4 och 6 miljarder beroende på hur AB Nordstjernan värderas som företag.

Läs mer: E24_1, 2, AV1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, VA1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, RT, SDS, Newsdesk1, 2, 3, SVT, Skånskan, IDG, SVD, DN,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2010.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 svar på ”Wallenbergs makt – familjestiftelserna”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.