Den svenska skogen – AB Storfors

C.A. Hedqvist var grundare av Storfors sågverk vid Lillpite invid Pite älv. 1887 bildade han AB Storfors som övertog sågen. Till sågverket hörde även mekanisk verkstad, huvudsakligen för sågverkets eget behov, samt en vattensåg. Bolaget ägde även Bergvik, Brännfors, Renholmens, Rosfors m.fl. sågverk.

Norrbottens första ångsåg startade dock i Bergsviken 1858. Ägare var C.A. Winroth. Vid samma tid köpte han också Långviks glasbruk. Han hade nämligen intressen av brukets skogsinnehav. Verksamheten i Bergsviken var igång till sågen brann 1873.

Efter branden köpte C.A. Hedqvist sågen och bildade bolaget Bergsviks nya Ångsåg AB som därefter uppgick i AB Storfors. Storforsbolaget slutade med sågningen i Lillpite och utökade verksamheten vid den nya ångsågen vid Prins Carls varv i Bergsviken 1884.

Bolaget köptes 1917 av AB Ytterfors-Munksund. Bergsvikssågen upphörde med verksamheten 1930. Från 1928 gick allt spån och flismaterial med linbana till sulfatfabriken i Skuthamn.

Läs mer:

Ett svar på “Den svenska skogen – AB Storfors”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.