Spekulationskapitalet – Nordic Capital

Med en pågående finanskris är det hög tid att skriva om några av de ägargrupper i det svenska näringslivet som hör till de ansvariga för spekulationskarusellen på börser och bland företag. Det handlar om så kallade Private Equity-företag varav några idag hör till de större ägargrupperna i svenskt näringsliv.

Det är bolag som oftast består av ett så kallat rådgivningsföretag, ofta ägt av en grupp så kallade partners. Detta bolag är ofta ett ganska litet företag och det äger inte några aktier direkt. Men bolaget handhar ett antal aktiefonder, oftast registrerade i något skatteparadis, som exempelvis Jersey. I dessa fonder får stora företag, placerare och rika människor köpa in sig och sen sköter det lilla rådgivningsföretaget fondens placeringar och affärer. Det handlar om kortsiktiga affärer inriktade på så hög kortsiktig avkastning som möjligt.

Ett sådant bolag är Nordic Capital, grundat av bland annat Robert Andreen. Nordic Capital kontrollerar företag med omkring 85 000 anställda, därav tillsammans med andra liknande bolag företag med cirka 32 000 anställda (våren 2008). Bland de kontrollerade eller delkontrollerade företagen märks vårdföretaget Capio, finska metallbolaget Luvata (tidigare Outukumpu), danska vaktföretaget Falck, Unomedical, Nycomed, underleverantörer till bilindustrin som Thule, Plastal och Finnveden, godisföretaget Leaf och telekombolaget Dangaard Telecom.

Bland de företag och instituioner som placerat pengar i Nordic Capitals fonder märks bland annat SHB, Atle, Bure, försäkringsbolagen Pohjola och Tryg-Baltica.

Finanskrisen verkar dock ha lett till en del problem för Nordic Capital, i alla fall enligt tidningen E24. Men det är väl bara att vänta med den typen av företag det handlar om.

Vid sidan av Robert Andreen är också Morgan Olsson, Sönke Bästlein, Christian Dyvig, Hans Eckerström, Måns Folkesson, Robert Furuhjelm, Peter Hansson, Anders Hultin, Joakim Karlsson, Kristoffer Melinder, Fredrik Näslund, Ulf Rosberg, Tom Vidar Rygh, Lars Terney, Bo Söderberg och Tom Weitzberg partners och makthavare i gruppen. Av bolagets grundare hade flertalet tidigare arbetat på Handelsbanken och det innebär förmodligen att det fortfarande finns en del band mellan Nordic Capital som ägargrupp och Handelsbanken.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2008.

Läs mer: Affärsvärlden1, VA1, E24_1, Dagens PS1, DI1, Corren, ST, Realtid1,Realtid2, VA2, VA3, Stureplan, Dagens PS2, E24_2, Realtid2, Affärsvärlden2, AB,DI2, LO-tidningen, Riskkapitalföreningen, HBL, IDG,

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , ,,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.