Kjell Spångberg

Kjell Spångberg var en av de svenskar som bidrog till att skapa IT-bubblan. När det begav sig i februari år 2000 beskrevs han i Computer Sweden som nummer två bland de personer som styrde ”den nya ekonomin”. Nummer ett ansågs Jonas Birgersson vara.

Kjell Spångberg
 hade inga större resurser man han deltog i de flesta börsintroduktioner av nya IT-företag. Hans medverkan lockade ofta andra investerare och så blev introduktionerna succéer som fortsatte bidra till upplåsta börsvärden för bolag utan vinst och innehåll. En spekulant som bidrog till att lura massor med människor är kanske den rätta beskrivningen av Kjell Spångberg.

10 år tidigare hade Spångberg även varit en spelare på fastighetsområdet där han också spekulerade friskt och där det gick åt pipan. Men det verkar som om han trots allt lyckades rädda en del kapital åt sig själv och sedan kunde detta användas till investeringar i IT-företag. Investeringar som precis som under fastighetsbubblans tid byggde på belånade aktier och städnigt stigande värden, under IT-bubblan ständigt stigande börskurser.

Han var då delägare i Peter Gyllenhammars fastighetsbolag Accura som 1991 gick i konkurs. Accura hade köpt fastigheter i Sverige, Storbritannien, Tyskland och Spanien för pengar man lånat i finansbolaget Nyckeln, kontrollerat av Anders Wall. Nyckelns konkurs drog med sig också Accura. Han hade därefter mcyket stora skulder, som han betalade av genom att som konsult arbeta med att sälja av företag i Wallenbergarnas utvecklingsbolag Incentive. För varje sålt bolag fick han provision. De pengar han tjänade på detta stoppades undan i diverse bolag i skatteparadis, däribland Emerging Technologies Ltd (ET Ltd) på kanalön Guernsey. De 33 bolag som sen Emerging Technologies AB i Sverige kom att bli ägare till lyftes ut ur bolaget på Guernsey. Flertalet lönsamma investeringar, som exempelvis Intentia och Telelogic, behöll dock Spångberg i skattesmitarbolaget på den lilla kanalön:

Ekonomi24 har granskat ett stort antal affärsavtal som Emerging Technologies lämnat in till Patent- och registreringsverket. Avtalen beskriver hur Kjell Spångbergs dotcom-portfölj flyttades hem till Sverige under förra året.

Kjell Spångberg kontrollerade tidigare större delen av sina innehav i nystartade dotcom-företag via bolaget Emerging Technology Ltd på den brittiska kanalön och tillika skatteparadiset Guernsey. I början av förra året fattades beslutet att starta ett riskkapitalbolag i Sverige som snabbt skulle noteras på börsen. Grundplåten blev Spångbergs dotcom-portfölj som flyttades hem från det brittiska bolaget. Bolagets kassa fylldes på genom att utvalda investerare fick delta i två nyemissioner om totalt 850 Mkr.

Kjell Spångberg satsade själv inga större belopp i bolaget. Han lämnade istället över sin portfölj i utbyte mot aktier i det nya svenska riskkapitalbolaget som fick namnet Emerging Technologies ET AB.

Ekonomi24 har tagit del av affärsavtal som behandlar överlåtelsen av 33 bolag, däribland flera krisdrabbade dotcom-bolag som Dressmart, Boxman, Letsbuyit, Mind, Result Ventures och QXL.

Transaktionen gjordes i två huvudsteg. Den 5 maj förra året skrevs avtal gällande 14 portföljbolag som direkt överfördes till Emerging Technologies i Sverige. Samtidigt skrevs optionsavtal med fast värdering där Guernsey-bolaget Emerging Technology Ltd förband sig att föra över aktier i ytterligare 19 bolag så fort dessa affärer kunde genomföras.

[…]

Men Kjell Spångberg fick inte bara betalt i aktier i svenska Emerging Technologies. Affärsavtalen visar att inte mindre än 78 Mkr betalades ut kontant från bolagets kassa till Kjell Spångbergs Guernsey-registrerade Emerging Technology Ltd.

Också Kjell Spångbergs närmaste man, näringslivsdoldisen Lars Ahlman, kunde på samma sätt lyfta 10 Mkr kontant från bolaget då han sålde in aktier till Emerging Technologies.

Spångberg bodde i USA och skötte sina investeringar via bolaget Emerging Technologies AB (ET). En stor del av ET:s investeringar fanns i e-handelsföretag som Dressmart, Boxman, Ms Freckles, Bidlet, Toga, Sportus, Oppido osv. Endast 4 av ET:s största investeringar gick med vinst och trots det lyckades Kjell Spångberg i början av juni år 2000 lura stora delar av den ekonomiska eliten att investera 875 miljoner SEK i ET.

Börskurserna hade redan börjat falla samtidigt som Alfred Berg påstod i prospektet inför börsintroduktionen att ET var värt 6 miljarder. I maj kraschade också pyramidbygget Boo.com, men ändå fick Spångberg in 197 miljoner SEK i en första emission och ytterligare 677 miljoner i en emission som skedde strax efter kraschen för Boo.com. I juni-juli 2000 gick Dressmart i konkurs och ställde in betalningarna, ET hamnade aldrig på börsen och de flesta investerare förlorade alla sina pengar. Utom Spångberg då förstås som tjänade massor på de olika emissionerna. Det hela blev en blåsning utan dess like i IT-bubblan.

Bland investerarna i ET fanns bland annat Kjell A NordströmAnders WallCarl-Johan Bonnier, Christer Zetterberg, Bernt Magnusson, Tedde Jeansson Sr, Archibald Hamilton, Martin Eriksson (E-type), Carl Palmstierna, Sören Gyll, Stena A Olsson, samt institutioner som Handelsbanken Fonder, Industrivärden, Alecta, Metall, Industrifacket och Svensk Kyrkan.

Björn Elmbrant menar i sin bok Dansen kring guldkalven att dessa personer och institutioner måste ha haft en absurd tilltro till Kjell Spångberg som person. En av de som satte sin tilltro till Kjell Spångberg var ordföranden i pensionsbolaget Alecta. En person som iner bara satte pensionerna i fara genom Alectas spekulation i ET-aktier utan också satsade pngar själv. En person som avreglerade den svenska finansmarknaden och altlså verade hand i hand med Sveriges olika spekulanter. Det handlar om den tidigare finansministern Erik Åsbrink.

Tre år efter att Emerging Technologies misslyckats med sin börsintroduktion såldes hela företaget till Bonniers som ett förlustavdrag och Kjell Spångberg köpte tillbaksinnehaven i en del av IT-bolagen från ET via sitt nya bolag Nwest Capital. De olika IT-bolagen avecklades eller försvanpå annat sätt ett efter ett åren därefter och Kjell Spångberg har det inte hörts mycket av sen dess.

Under IT-bubblan och tiden därefter var dock Spångberg också inblandad i en del andra underliga, för att inte säga rent ljusskygga affärer 2001 köpte han såeldes Torget.se från Posten som drivit sajten i flera år med ständiga förluster. Tre år senare sålde Kjell Spångberg bolaget till Ola Ahlvarssons konsultbolag Result. En affär som förmodligen finansierades av den så kallade Pokerligan och innefattade en hel del pengar förtjänade på olagligt och kriminellt vis.

Andra källor:
Computer Sweden, årgångarna 1999-2001
Björn Elmbrant, Dansen kring guldkalven, pocketupplagan 2008

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2010.

Ett svar på “Kjell Spångberg”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.