Företagsfinans / ABV

Företagsfinans grundades av AB Custos år 1964 för att vara ett så kallat utvecklingsföretag, som köpte upp industriföretag för att utveckla dem vidare. Samtidigt var bolaget också ett vanligt investmentbolag. De dominerande ägarna i början var Säfveåns AB och AB Custos. Men 1973 såldes företaget till ett konsortium av skåneföretag, AB Cardo (med Custos som största aktieägare), Gorthon Invest AB, Åkermans Verkstad AB (familjen Linander), AB Hevea (senare Latour och ägt av familjen Douglas) och ABV.

ABV var vid den tiden ett dotterbolag till Byggnads AB Balken. Byggnads AB Balken hette tidigare AB Armerad Betong, ett byggbolag som startades 1916 och som 1971 hade Företagsfinans som största ägare. Året därefter köpte AB Armerad Betong upp ett annat byggbolag som startat 1918, ABV – AB Vägförbättringar. Näst största ägare i det bolaget var Företagsfinans. I samband med köpet bytte AB Armerad Betong namn till Byggnads AB Balken och ett nytt dotterbolag, med det gamla namnet, skapades som tog över byggverksamheten i moderbolaget. Balken hade alltså två dotterbolag och Företagsfinans som största äger med 34% av rösterna i Balken.

1973 blev också Företagsfinans största ägare i företaget Gorthon Invest (bildat samma år som moderbolag till Gorthon Lines AB) med 19% av rösterna i företaget. Ungefär lika stor del av rösterna hade familjen Gorthon. Även i Åkermans köpte Företagsfinans och Gorthon Invest aktier. Företagets dominerande ägare fortsätter dock familjen Linander att vara. AB Hevea tillhörde fortfarande vid denna tid, Dunkergruppen. Konsekvensen av dessa affärer är att Företagsfinans/Balken i praktiken blev en företagsgrupp där korsägande gjorde att det inte fanns någon utomstående ägargrupp eller ägarfamilj som hade inflytande. Medlemmar i familjen Gorthon, som exempelvis Stig Gorthon, och familjen Linander var dock förekommande bland gruppens makthavare.

1977 genomfördes en fusion mellan ABV, Balken och det nya Armerad Betong och företaget Armerad Betong Vägförbättringar (ABV) bildades. Antalet anställda i gruppen var detta år cirka 12 000 inklusive Sture Ljungdahls AB och Gorthon Invest AB.

Ägargruppen bestod ett tag, men i början av 1980-talet köpte Anders Walls bolag Argentus och Beijerinvest en stor post i Företagsfinans och 1981 kan man anse att företagen i gruppen är kontrollerade av Wall, eftersom det inte längre fanns någon annan större ägare utöver ABV:s personal- och pensionstiftelser. Men 1986 har istället bolaget Pronator, med Hans Larsson, Christer Jacobsson och Hans Wahlberg som största ägare, tagit kontroll äver Företagsfinans och ABV. Två år senare säljs ABV till Ax:son Johnsons byggföretag Johnson Construction Co (JCC) och NCC bildas.

Året efter köps Gorthon Invest upp av Bilspedition och några år senare såldes kontrollen i företaget till B& N Nordsjöfrakt. Numera är Gorthon Invest efter fusion med B & N Nordsjöfrakt företaget Rederi AB Transatlantic, delvis kontrollerat av familjen Lindén.

Läs mer: NJA 1985:52, PA, Fientliga erbjudanden om uppköp, Bankanknutna utvecklingsbolag,Fientliga uppköp, HD,

Andra källor:
Olof & Birgitta Forsgren, Vem äger vad i Svenskt näringsliv, 1972
Olof Forsgren, Vem äger vad i Svenskt näringsliv, 1976
Sven-Ivan Sundqvist, Ägarna och makten, 1986
Sven-Ivan Sundqvist, Ägarna och makten, 1987
Olika nummer av Veckans Affärer 1977-1985
SIND 1980:5

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2008.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , ,, , , , , ,, , ,

Ett svar på “Företagsfinans / ABV”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.