Douglas – rika på övervakningssamhället

Idag är familjen Douglas den näst största finansfamiljen om vi ser till antalet anställda i de företag man kontrollerar. Varken i Koncentrationsutredningen från 1960-talet, CH Hermanssons böcker om de 15 familjerna eller i Industriverkets undersökning från slutet på 1970-talet finns familjen nämnd bland de stora finansfamiljerna i Sverige. Men i Sven-Ivan Sundqvists bok, Ägarna och makten i Sveriges börsföretag 1986 finns man med.

Gustaf Douglas var på 1970-talet VD i Dagens Nyheter AB. 1980 blev han egen företagare och byggde upp ett förvaltningsbolag vid namn Wasatornet som 1985 förvärvade en kontrollerande aktiepost i AB Hevea, ett företag som tidgare tillhört de företag som kontrollerats av Dunker och hans gummitrust. Hevea tog över de aktieinnehav som Gustaf Douglas på olika sätt skaffat sig i Securitas, Almedahl-Dalsjöfors, Trelleborg, Forsinvest, Pharos med flera bolag. 1987 byter AB Hevea namn till Förvaltnings AB Latour, det bolag som idag är centrum för familjen Douglas ägande tillsammans med ett annat holdingbolag vid namn Säki. Securitas har efter en strid om kontroll på 1980-talet varit det största företaget familjen kontrollerat, med cirka 215 000 anställda. Som det uttrycks på sajten makthavare.se:

Han är känd för att ha haft flera stora duster med andra profiler i näringslivet, som finansmannen Robert Weil. I striden mot Weil, på 80-talet, höll Douglas på att förlora större delen av sin förmögenhet. Men han räddade sig och kom ur det hela med bland annat ett litet bevakningsföretag, Securitas, som plåster på såren. Av bevakningsbolaget skapade han sedan ett av börsens mest framgångsrika företag.

I tre företag har familjen majoritetsintresse och det är Fagerhults med 1500 anställda, Wasatornet, Latour samt Säki. De tre senare bolagen är sedan de företag som på olika sätt kontrollerar de andra företagen som familjen har intressen i. Latour har 3 500 anställda inklusive dotterbolag och Säki ett obetydligt antal. I övrigt har familjen dominerande minoritetsintresse i bl.a. Assa-Abloy med 32 000 anställda, , Niscayah (en avknoppning från Securitas) 6 000 anställda samt redan nämnda Securitas. Tillsammans med andra ägargrupper kontrollerar man Nobia med 8 500 anställda, Nederman 600 och Sweco med 5 300. Begränsat minoritetsintresse har man i Academic Work AB med 200 anställda, OEM 500 anställda och Munters med 3 900. Totalt finns det cirka 270 000 anställda i företag som familjen kontrollerar eller kontrollerar tillsammans med annan ägargrupp.

Som synes är det en stor dominans för säkerhetsindustrin bland familjen Douglas intressen. Securitas är ett vaktbolag, värdetransportföretag (via dotterbolaget Loomis), Niscayah är ett säkerhetsföretag och Assa-Abloy gör bland annat lås och andra säkerhetslösningar. Gustaf Douglas är också greve och uppvuxen på ett gods. Idag bor han dock på ett annat gods, Rydboholm, som han gifte sig till.

Bland makthavarna i familjens bolag märks följande familjemedlemmar (inkl. styrelseuppdrag):

  • Gustaf Douglas, Assa-Abloy, Säki, Securitas, Svenska Dagbladet, Moderata Samlingspartiet
  • Eric Douglas (son till Gustaf), Latour, Pod Holding, Sweco, Specma, Fagerhult, LinkTech AB, Sparbössan Fastigheter,
  • Carl Douglas (son till Gustaf), Latour, Securitas, Assa-Abloy, Niscayah, Swegon AB

Andra makthavare (och ofta delägare) i gruppens företag är:

  • Fredrik Palmstierna, Latour, Säki, Securitas, Fagerhult, Hultafors, Nobia, Academic Work
  • Jan Svensson, Latour, Munters, Loomis, Oxeon, OEM

Familjen har alltså skapat sin position i det svenska näringslivet genom att i stor utsträckning investera i bolag som profiterar på människor rädsla och osäkerhet. Företag som inte bara är verksamma i Sverige uatn även i många andra länder. I USA äger Securitas bland annat Pinkertons, välkänt från litteratur och filmer om Vilda Västern. Men också ökänt inom den US-amerikanska arbetarrörelsen för sitt hårdhänta agerande mot strejkande arbetare och sitt mottsånd mot facklig organisering inom företaget. Något som eventuellt kan ha ändrat sig nu när Securitas tagit över företaget.

Familjens position som Sveriges näst största finansfamilj bygger alltså på övervaknings- och kontrollsamhället. Genom att Gustaf Douglas sitter i moderaternas ledning har alltså en finansfamilj med egna intressen av ökad övervakning och privatisering av polisiär verksamhet ett direkt inflytande i ledningen för det parti som idag är det som har störst inflytande i regeringen. Kanske inte underligt att det partiet och den av dem ledda regeringen bygger ut övervakningen av de svenska medborgarna till förut oanade höjder.

När det gäller Fredrik Palmstierna kan nämnas att han är bror till Jacob Palmstierna, som på 1970-talet var en av de viktiga personerna i Wallenbergsfären. Han är barnbarn till Rut Wallenberg, som var syster till häradshövding Marcus Wallenberg. Hans mor var dessutom kusin till Gustaf Douglas svärfar.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2008.

Läs mer: Affärsvärlden1, Privata affärer1, IDG1, VA1, Affärsvärlden2, IDG2, DN,Forbes, Dagens PS, Privata Affärer2, AB1, AB2, Thure Jadestig, Svenska Freds, VA2, E24, Affärsvärlden3,

Intressant?
Andra bloggar om: , , , ,, , , , , ,, , , , , ,

 

Ett svar på “Douglas – rika på övervakningssamhället”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.