Dunkerfonderna

Dunkerfonderna är en av det svenska näringslivets mest speciella ägargrupper. Ursprunget till ägargruppen är de företag som konsul Petter Olsson grundade i Helsingborg med omnejd på 1800-talet. Bland företagen fanns Helsingborgs Mekaniska Verkstad, sockerbruk, Rögle tegelbruk, järnvägsföretag, gummifabrik och ångkvarn. Ledningen för Helsingborgs Gummifabrik, som grundats av Olsson ihop med Johan Dunker övertogs av den senares son Henry Dunker (1870-1962) år 1894. Han utvecklade företaget snabbt och övertog snart aktiemajoriteten från fadern. Han slog sedan samman en rad gummifabriker till företaget Tretorn som tillsammans med Trelleborg blev kärnan i Dunkers företagsgrupp.

Vi sin död testamenterade Dunker större delen av sin egendom till tre stiftelser. En sådan fond är Henry & Gerda Dunkers donationsfond nr 1 som förvaltas av Helsingborgs stad och inte har något med ägargruppen Dunker att göra. Det har däremot de andra två stiftelserna, Henry & Gerda Dunkers donationsfond nr 2 och Henry & Gerda Dunkers stiftelse. Dessa två fonder kontrollerar effektivtföretaget Trelleborg med 55,6% av rösterna inklusive de andelar som de av donatonsfonden ägda bolagen Henry Dunkers Förvaltnings AB, Förvaltningsaktiebolaget HD and Aktiebolaget Hevea. Idag kontrollerar ägargruppen endast företaget Trelleborg med 25 ooo anställda.

Utdelningen från Donationsfond nr 2 ska huvudsakligen på olika sätt komma staden Helsingborg till god. Det gör att Trelleborgs huvudskaliga syfte som företag är att generera vinster till staden Helsingborg vilket beskrivs så här av företaget:

What is the Dunker interests’ mission?
Their main mission is to monitor and develop Trelleborg AB, which is the Dunker interests’ most important asset. This task is executed primarily by two members in the Trelleborg Board of Directors. It is also Henry Dunker’s very clearly expressed wish in the will that ownership should be retained in this form, that is to say the foundation form.

After a portion of the net annual income in the Donation Fund has been added to the capital, the remainder is placed at the disposal of Helsingborg City to be used, to quote the phrasing in the will, “for an independent purpose of benefit to the citizens of Helsingborg.” However, the Dunker interests have no influence over how the City interprets this and uses the money, their task being simply to manage the capital in the best possible manner in accordance with the testator’s wishes.

Part of the income from the Donation Fund also goes to Henry and Gerda Dunker’s siblings, nephews and nieces and the latter’s children, but for not more than at most three generations. Thereafter, this portion of the income also goes to Helsingborg City.

The income in the Foundation goes in its entirety to operation of the Dunker Hospital, housed in Henry Dunker’s former private residence in Helsingborg, Villa Hevea.

I Dunkerfondernas styrelse sitter Rolf Kjellman, Claes Lindqvist, Roland Bengtsson, Hans Biörck and Claes Peyron. De två förstnämnda sitter också iTrelleborgs styrelse. Claes Lindqvist även i styrelserna för Öresundskraft, SIMI och Novotek. Trelleborgs VD Peter Nilsson sitter också i styrelsen för Beijer-Alma.

Läs mer: HD1, HD2, Näringslivshistoria, HD3, SEB, SDS1, Chalmers Alumni-nytt,Privata Affärer1, Affärsvärlden1, Affärsvärlden2, Privata Affärer2, Privata Affärer3,HD4, DI1, Privata Affärer4, DI2, SDS2, Affärsvärlden3, Ny Teknik, E24,

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , ,, , , , , , , ,

Ett svar på “Dunkerfonderna”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.