Stenbeck – modern mediegrupp

Familjen Stenbeck kontrollerar flera företag i medieindustrin. Länge har familjen varit en av de svenska storfinansfamiljerna, men förvandlingen till mediefamilj har skett från 1980-talet och framåt. Idag är det Cristina Stenbeck som reprsenterar familjen i de olika företagen styrelser. Hon sitter sålunda i styrelserna för Metro International, Transcom, Tele2 och Modern Times Group MTG.

I tidningsbranschen kontrollerar man företaget Metro International som ger ut tidningen Metro i ett 40-tal länder och i sammanlagt omkring 150 städer. I Sverige kommer denna gratistidning ut i Stockholm, Göteborg och Malmö och i en riksupplaga. Tidningen driver också ett blogghotell på internet. Metro har cirka 1,5 miljoner läsare i Sverige och är genom det landets mest lästa tidning. Denna siffra är dock inte jämförbar med de upplagesiffror som mäts för andra dagstidningar. Antalet läsare är oftast mycket större än upplagan.

Störst intressen inom medieindustrin har dock Stenbeck inom TV-branschen där man äger företaget MTG som kontrollerar 20 svenska TV-kanaler, TV3, TV6, TV8 och ZTV samt de olika Viasat och TV1000-kanalerna. Utöver detta äger man också TV-kanaler i Danmark, Norge, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Ungern, Tjeckien, Slovenien, Bulgarien, Makedonien och Ghana samt delägda kanaler i Ryssland. Dessutom äger man tre TV-produktionsföretag (studios), Strix Television, Modern TV och Redaktörerna.

radiosidan är MTG den största kommersiella operatören i Norden och Baltikum med radinätverk och kanaler i Norge, Estland, Litauen och Finland, förutom i Sverige. Man äger hela 53 stycken av Sveriges 86 kommersiella radiostationer och flera av nätverken som StarFM, NRJ, Lugna Favoriter, Bandit Rock och 50% av RixFM (den andra hälften ägs av Hjörne).

MTG har också ägarintressen när det gäller internet och onlineverksamheter, som exempelvis Bet24, Playahead, CDON.com, och Nelly.se.

Familjen Stenbeck äger dessutom Tele2, Sveriges näst största telefonoperatör och en stor internetleverantör liksom Transcom och Millicom, det senare en internationell mobiltelefonoperatör.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2008.

Läs mer: Metro, AV1, AV2, DPS1, DI1, ETC, E24_1, FET, AB1, Journalisten,SVD1, NyTeknik1, DN, AV3, AV4, AB2, E24_2, DI2, Realtid1, VA1, AB3, E24_3,NyTeknik2, DI3, DI4, Realtid2, Resumé, DM1, AV5, Idrottens Affärer, VA2,SvenskaFans, AB4, DM2, Realtid3, DPS2, VA3, AlltomBarn, SDS, SVD2,

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , ,, , , , , , , , , ,, , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.