Spekulanten Stig Klingspor

Stig Klingspor (1922-2003) tillhörde ägarna i Investment AB Kinnevik. Från början var familjen Klingspor de större ägarna i Kinnevik, men över tid kom familjen Stenbeck att dominera allt mer. Klingspor behövde allteftersom pengar för att sätt in i olönsamma gods och jordbruksföretag. Vilket ledde till att man sålde av aktier i Kinnevik, som ofta köptes av familjens advokat, Hugo Stenbeck sr.

Spiken i kistan för Klingspors tid med större inflytande i Kinnevik kom dock med Stig Klingspors finans- och fastighetsspekulationer under 1980-talet. Spekulationer som bland annat bedrevs via finansbolaget Cabanco som dock slutligen ruinerade Stig Klingspor och tvingade honom att sälja sitt gods Råbäck:

Klingspors tillhör den gamla stammen av aktieägare, de som inte spelar. Det gäller åtminstone Wille som bara förändrat sina innehav i Stenbeck-bolagen marginellt de senaste tio åren. Om det beror på lojalitet eller ett konservativt drag är oklart men troligtvis vill Wilhelm inte skämma ut sig på samma sätt som sin farbror Stig. Han var storspelare under 1980-talet och delägare i bland annat finansbolaget Cabanco som drabbades hårt av fastighetskrisen.

Problemen började dock tidigt under 1980-talet när han tvingades att sälja fastighetsbolaget Barkman, till kände Carl-Eric Björkegren, efter en misslyckad aktiespekulation i Korsnäs-aktier. I början av 90-talet hann skulderna ifatt Stig Klingspor och han försattes i personlig konkurs. Hans fantastiska slott Råbäck, som ligger en knapp kilometer från Wilhelms slott Hellekis Säteri, såldes till en IT-miljonär på exekutiv auktion. Kinnekulle, där båda slotten ligger, var en gång ett riktigt adelsgetto men numera är det bara Hugo-Jacob Hamilton på Hjelmsäter som tillsammans med Wilhelm står för det adliga inslaget i bygden.

Cabanco tycks efter Stig Klingspors personliga konkurs ha sålts till Brandberg & Rosenlind, ägt av två andra spekulanter från 1980-talet, Thomas Brandberg och Göran Rosenlind, som kom att bli två av Sveriges mest skuldsatta män.

Fondkommissionärsverksamheten i Cabanco såldes snart till Ponsbach och bolaget gick snart i konkurs.

En av de män som arbetade i Cabanco under Stig Klingspors tid, Lars Wedenborn, är numera VD i Wallenbergarnas maktbolag FAM, som kontrollerar förmögenheterna i familjens stiftelser.

Idag ägs godset Råbäck av en nutida fastighetspekulant, Erik Hemberg.

Läs mer: Ekeröbloggen, CI Sävsjö, RT, Hällekiskuriren,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen år 2009.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , ,

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.