Adrigo Asset Management – Schörling

En artikel från 2011.

Adrigo Asset Management ägs till 51% av Melker Schörling (via bolag), Mikael Ekdahl (via bolag) och Carl-Henric Svanberg och 49% ägs av företagets ledning.  Adrigos fond är en hedgefond. I styrelsen för bolaget sitter Bo Hägg, Anna Elam (också aktiv i East Capital) och Anders Klintorph. Flera av de anställda i bolaget har tidigare varit anställda i Cheuvreux Nordic (del av Crédit Agricole) och i Enskilda Securities. En av de anställda delägarna är Göran Tornée som blivit intervjuad i Affärsvärlden:

Fonden är lite som Anne Nicole Smith, ni gillar rika äldre män?

– Adrigo Hedge har främst institutionella investerare men 30 procent är privatpersoner. Och ja, vi tror att den här produkten passar människor som varit med ett tag och kanske bättre förstår inriktningen och dessutom har en annan syn på risk än vad yngre personer kan ha.

[…]

Vad kännetecknar de bolag som ni gillar?

– Det finns gott om bolag som lyckats höja marginalerna och samtidigt är långt från att toppa sin försäljning, det ser man på deras ökade orderingång. ABB och Volvo är tydliga exempel. Vi gillar även bolag som är exponerade mot Kina och USA. Däremot är vi försiktiga med Europaberoende bolag, det är dessutom bara en tidsfråga innan EMU havererar på ett eller annat sätt.

Vad tror du om börsutvecklingen under 2011?

– Upp 5 till 10 procent men med väldigt stor volatilitet.

Nordiska aktier är ert fokus, vilka är favoriterna i respektive land?

– I Sverige gillar vi även Getinge, som vi tycker inte riktigt fått den värdering de förtjänar. I Finland är Nordea – ja, vi tycker att det är ett finskt bolag – en av de banker som tjänar mest på stigande räntor. I Norge gillar vi Statoil, som sagt. I Danmark är Carlsberg ett fantastiskt bolag.

Det är i min uppfattning mycket ekonomiskt fikonspråk i intervjun men uppenbar är inriktningen precis som alla andra såna här bolag. Rika privatkunder och andra typer av placerare med för mycket pengar. Göran Tornée är dessutom moderat toppolitiker och kommunfullmäktiges ordförande i Höganäs kommun.

Dessutom, så har Adrigo i likhet med andra liknande bolag, en koppling till en viss storfinansfamilj, i detta fall Schörling som jag redan nämnt. I Melker Schörlings holdingbolag Melker Schörling AB sitter Melker Schörling, Mikael Ekdahl, Arvid Gierow, Sofia Schörling-Högberg, Märta Schörling och Stefan Persson (HM) i styrelsen. Mikael Ekdahl är delägare i advokatbyrån Mannheimer Swartling AB och styrelmedlem i flera mellanstora företag.

Carl-Henric Svanberg som också är stor ägare har en lång karriär i nära kontakt med Melker Schörling som ju är och länge har varit storägare i familjen Douglas företag Securitas, Assa-Abloy med flera. Svanberg började på Securitas 1986 som VD för koncernens larmverksamhet och blev vice koncernchef 1988. Melker Schörling var VD och koncernchef i Securitas åren 1987-92. Svanberg var koncernchef för avknoppade Assa Abloy 1994-2003.

I april 2003 tillträdde Carl-Henric Svanberg som koncernchef för Ericsson. I juni 2009 meddelade Ericsson att Carl-Henric Svanberg skulle sluta som verkställande direktör och koncernchef för Ericsson för  att bli ordförande för British Petroleum (BP). En post han tillträdde den 1 januari 2010.

Endast några månader efter det att han tillträtt sin nya post, den 20 april 2010, drabbades BP av oljeläckan i Mexikanska golfen. En katastrof då Deepwater Horizon, en av bolagets inhyrda oljeplattformer som borrade olja i Mexikanska golfen, exploderade och sjönk. Detta ledde till att rören slets av och började pumpa ut råolja i havet. Svanberg blev kritiserad för att han intog en avvaktande hållning och inte uttalade sig angående katastrofen. Svanberg försvarade sig senare med att hänvisa till, att det var en operativ fråga för VD:n Tony Hayward.

Den 16 juni 2010 var BP-ledningen, inkluderande Svanberg, kallad till ett krismöte med USA:s president Barack Obama, vid vilket BP inte hade något annat val än att gå med på omfattande kompensationsutfästelser för de som drabbats av oljeutsläppet. Efter mötet och inför pressuppbådet utanför Vita Huset, bad Svanberg det amerikanska folket om ursäkt, genom att betona att BP visst bryr sig om ”the small people”. Den olycksaliga och stötande felsyftningen förrådde inte endast en bristande språkkänsla, utan förorsakade även omedelbara reaktioner, såväl på plats som i världspressen. I samstämmiga amerikanska medier riktades kritik mot BP-direktörernas ledarskap.

Svanberg är fortfarande styrelseordförande i BP, styrelseledamot i Ericsson och numera också blivande ordförande i AB Volvo. Han är också styrelseedamot i Djurgårdens IF Hockey och klimathotsförnekare.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.