Bankväsendet – Jämtlands Folkbank

Jämtlands Folkbank var vid sidan av Bohusbanken en av de två små miniaffärsbankerna som fanns i  Sverige så sent som fram på 1980-talet. Banken grundades 1879 med jämtländska affärsmän och markägare som intressenter.

Från början kontrollerades banken alltså av jämtländska intressen, men även sågverksintressen från Norrlandskusten ägde del i banken. Speciellt gällde detta familjen Wikström, ursprungligen från Östersund, som också var stor ägare i Sundsvallsbanken.

1972 ägde familjen Wikström 5,1 % av aktierna och rösterna i banken, Sundsvallsbanken kontrollerade också 5,1 % och jämtlandsfamiljen Persson 5,4 %. Familjen Persson var och är fortfarande ägare till ett mindre företagsimperium i Jämtland centrerat kring deras bolag som 1972 hette AB Perssoninvest. 1976 hade Wikström sålt sina intressen i Jämtlands Folkbank och familjen Persson kontrollerade banken tillsammans med Sundsvallsbanken som i sin tur kontrollerades av Anders Wall. 1986 hade Ikea blivit störste aktieägare i banken. Familjen Persson och deras bolag är idag en av Sveriges 10 största privata markägare.

Jämtlands Folkbank gick i slutet av 1980-talet ihop med Penningmarknadsmäklarna och bildade JP Bank, som i sin tur år 1999 gick samman med Matteus Fondkommission och bildade Matteus Bank. 1991 sålde JP Bank också sina bankkontor i Jämtland till det som idag är Swedbank Jämtland/Härjedalen. Efter fusionen med JP Bank 1999 fick grundarna av Matteus, Rickard och Tomas Björklund,  lämna företaget. Matteus Fondkommission hade grundats av de två bröderna år 1990.

2001 fusionerades Matteus Bank och Nordiska Fondkommission och skapade på så sätt Bankaktiebolaget JP Nordiska. År 2002 blev bolaget uppköpt av isländska Kaupthing Bank och namnändrades till Kaupthing Bank Sverige AB, som kom att förvärvas av finländskaÅlandsbanken Abp i mars 2009 efter att Sveriges Riksbank tagit Kaupthing Sverige i pant. Idag heter banken Ålandsbanken Sverige. 2008 hade Kaupthing sålt dotterbolaget Kaupthing Finans AB till Resurs Bank AB.

Under hela tiden från 1991 till 2009 har det riktats en del olika anmärkningar mot de ovan nämnda bolagen från Finansinspektionen och andra myndigheter. Det gäller Matteus Fondkommission såväl som Kaupthing. Det tycks som om det handlar om företag och människor som satt spekulation framför samt kundvård och laglighet.

Läs mer: Anna och Nils Håkanssons stiftelseAV12SDSRestauratörenMetroNewsdesk12RT12DNHans LindeSVD,

Andra källor:
Sven-Ivan Sundqvist, Ägarna och makten i Sveriges börsföretag 1986
Sven-Ivan Sundqvist, Ägarna och makten i Sveriges börsföretag 1987
Forsgren & Forsgren, Vem äger vad i svenskt näringsliv, 1972
Forsgren, Vem äger vad i svenskt näringsliv, 1976

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om 

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2010.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.