Patrik Tigerschiöld

Patrik Tigerschöld har varit styrelseordförande och VD i Bure Equity under olika perioder och numera ingår han i styrelsen. Vid starten av det nya Academedia 2008 blev Patrik Tigerschiöld en av de större ägarna i företaget. Under 2010 såldes huvuddelen av aktierna i Academedia till det svenska riskkapitalbolaget EQT.

Nuvarande Bure Equity är resultatet av en fusion mellan det tidigare bolaget Bure och Skanditek Industriförvaltning AB (tidigare Skandigen). Skandigen/Skanditek var ett bolag som länge ägts av familjerna Tigerschiöld och Björkman.

Utöver utbildningsföretag och sjukvårdsbolag har Skanditek och Bure i huvudsak ägt dataföretag av olika slag.

Bure var från början ett statligt bolag som startades av den borgerliga Carl Bildt-regeringen år 1992 som ett sätt att avveckla löntagarfonderna,

1996 köpte Bure, då inte ägt av familjerna Tigerschiöld och Björkman, Guide Datakonsult, Previa, Länia Material och Mälardiagnostik. Chef på Bure var då Per Båtelson. 1998 köptes S:t Görans sjukhus och några andra mindre verksamheter, 2000 skapades Capio AB samt börsnoterades. 2004 blev Skanditek, dvs familjerna Björkman och Tigerschiöld största ägare i Bure.

Därefter började företagens expansion inom utbildningsväsendet. 2005 blev Bure största ägare i skolkoncernen Vittra som startat sin verksamhet år 1993. Säljare var grundaren Stig Johansson. 2006 köptes IT-Gymnasiet och Framtidsgymnasiet från Jan Friman för 80 miljoner och 2007 köptes en aktiepost i Academedia såväl som bolagen Fenestra, Rytmus och Didaktus.. De övriga utbildningsföretaget samordnades i företaget Anew Learning samma år. Ett år senare slogs Academedia och Anew Learning ihop till ett företag i samband med att Bure köpte det förstnämnda bolaget. Därefter delades aktierna i Academedia ut till Bures aktieägare. 2010 såldes 79,6% av Academedia till Wallenbergs riskkapitalbolag EQT och avnoterades från börsen. Året efter köpte EQT resten av aktierna. Det totala priset blev 2,5 miljarder.

Academedia bildades 1996, IT-gymnasiet 1998, Academedia börsnoterades första gången år 2001, 2002 startas NTI-gymnasiet, 2004 köper Academedia upp Eductus och året efter slukas NTI-gymnasiet, Knowledge Partner Syd AB, Ljud & Bildskolan (LBS) och Drottning Blankas Gymnasieskola.Familjerna Tigerschiöld och Björkman som var största ägare i Academedia, främst genom Skanditek, gjorde sig helt säkert en rejäl hacka på försäljningen samt har därmed också sällat sig till de personer och familjer som blivit rika eller ännu rikare på grund av privatiseringspolitiken. Rika var de redan innan, privilegierade också, Patrik Tigerschiöld är precis som Gustaf Douglas född in i eliten, i en adlig svensk familj.

Efter att EQT köpt ut utbildningsföretaget Academedia fortsatte expansionen genom en lång rad uppköpt av privata skolor och skolkoncerner, däribland Pysslingen, ProCivitas, Plushögskolan och Plusgymnasiet. Bolaget har idag omkring 12 000 anställda.

I styrelsen för Bure Equity som idag inte har nån verksamhet inom välfärdsområdet sitter Patrik Tigerschiöld, Carl Björkman, Eva Gidlöf, Mathias Uhlén, Hans Biörck och Bengt Engström.Största aktieägare är familjen Tigerschiöld (19,9%), Nordeafonder (14,2%) och familjen Björkman (6,9%).

Läs mer: Tigerschiöld – Riddarhuset och Bure Equity, Björkman – doldis som hade mycket makt

Källor utöver länkat material: Kent Werne m.fl., Den stora omvandlingen, 2014

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,, , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.