Björkegren

Carl-Erik Björkegren föddes 1920 i Eslöv och handplockades 1953 till Sandviks (då kontrollerat av familjerna Stenbeck och Klingspor) ekonomiavdelning och avancerade så småningom till ekonomichef och vice VD. 1981 tog han avsked och började istället att spekulera i fastigheter och aktier. Det senare hade han börjat med redan i början av 1960-talet genom att låna pengar av Hugo Stenbeck sr. Han höll sig dock inte alltid inom lagens råmärken och dömdes 1982 för insiderbrott.

Han investerade kraftigt
i fastigheter, konst, lyxhotell och aktier. En tid var han störste ägare i Gränges AB och i fastighetsförvaltningsbolaget Storstaden. Trots att han hävdade att han inte blandade privatekonomin och affärerna så gck han i personlig borgen för lån som hans företag tagit i finansbolaget Nyckeln. Bland de mer kända konstverken han köpte var Carl Larssons Midvinterblot och när det gäller fastigheter så köpte han den Wenner-Grenska villan i Diplomatstaden i Stockholm, för att bo i och ställa ut konsten i. På 1980-talet köpte han kontrollen i bolaget Barkman från Stig Klingspor, en av ägarna i Kinnevik. 1985 såldes bolaget vidare till Fastighetsbolaget Tornet, kontrollerat av Pär Hammarlund och Rolf Norling.

Björkegren ansågs ha en förmögenhet på 2,5 miljarder när han stod på toppen. Men det var en lånad rikedom. När finansbolaget Nyckeln gick omkull 1990 dröjde det inte länge förrän också Carl-Erik Björkegren försattes i konkurs med 1,3 miljarder i skulder. Förutom stora skulder till Nyckeln hade han också stora skulder till Gota bank, ett annat bolag som försvann under 1990-talets finanskris. Innan dess hade han dock lurat sina barn att ta över ansvaret för en del av skulderna. Något som de fick betala för i många år. Vid konkursen såldes hans kvarvarande konst för ynka 90 miljoner och han förlorade den stora villan i Stockholm. Björkegren själv levde åren efter konkursen förmodligen på undanstoppade tillgångar i Schweiz.

1994 försvann Björkegren spårlöst från sitt hem och han har inte synts till sen dess. Försvinnandet väckte mycket uppståndelse. 2005 blev han slutligen dödförklarad. Carl-Erik Björkegrens son Carl Björkegren har för sin del själv figurerat i en del underliga affärer vid senare datum.

Läs också:

Läs mer: AB1, 2, 3, Sydsvenskan, AV, SVD, VA, KVP, DN, DPS,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2009.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,, , , , , , , , , , , ,

3 svar på “Björkegren”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.