Spekulanterna – ABBA och Kuben

Ett litet bolag som kontrollerades av Wallenbergintressen, Kanalen, såldes 1981 till Christer Brandberg, vice VD i Wallenbergbolaget Electrolux och Carl-Bertel Nathorst, VD i Wallenbergbolaget Scania-Vabis (numera Scania) mellan 1939 och 1950 då han efterträddes av Henning Throne-Holst. Han var också svåger med Victor Hasselblad, ägare av det kända kameraföretaget FW Hasselblad och Co. Nathorst är en av de personer som Gustaf Olivecrona skriver om i boken De nya miljonärerna från 1970.

Nathorst sålde snart sin andel i Kanalen vidare till musikgruppen ABBA:s företag Polar Music. Bolaget döptes då också om till AB Kuben och börsnoterades.

Men redan några år innan dess hade hela karusellen med aktie- och företagspekulation med syfte att dölja vinster för att minimera skatter och att göra ännu större vinster börjat genom att Lars Dahlin (som senare var verksam under stillsammare omständigheter), VD i Polar Music Invest (PMI) kontaktades av Hans-Hugo Engström från Monark. Ett företag som vid denna tid kontrollerades av fifflaren Kaj Kjellqvist (formellt ägdes det av hans två döttrar via kommanditbolaget Företagsamhet & Co KB. PMI i sig hade bildats för att utgöra en slags ”pensionsförsäkring” för medlemmarna i ABBA och man sysslade med en mängd olika affärer, främst fastighetsspekulation, då man satt på en hel del pengar.

Följden blev att PMI köpte Kjellqvists aktier i Monark och därmed tog kontrollen av bolaget. I uppgörelsen ingick också att dotterbolaget i Brasilien, som var mycket större än det svenska bolaget, skulle säljas. Den trolige köparen av förretaget i Brasilien var Kaj Kjellqvist. Affären förmedlades av fondkommissionärsfirman Carnegie (där Johan Björkman då arbetade) som också var delaktiga i att dölja vart pengarna (14 miljoner) från ABBA:s köp av Monark faktiskt tog vägen. Men det är en annan historia om fifflaren och bolagsslaktaren Kaj Kjellqvist som jag ska komma tillbaka till en annan gång.

Därefter så sålde de fyra medlemmarna i ABBA, Agneta Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad, det gemensamt ägda bolaget Harlekin till Monark. Harlekin var bolaget som samlade tog in royaltys för ABBA:s musik. Genom att sälja Harlekin till Monark kunde man minimera sin skatt på dessa royaltys. Skatten på aktieförsäljningar var vid den tien mycket lägre än inkomstskatten som de annars skulle fått betala. Harlekin såldes för 62 miljoner kronor (efter skatt 40 miljoner) och staten förlorade uppskattningsvis 30 miljoner i skatteintäkter.

PMI:s aktier i Monark såldes därefter till KB Särimner, ägt av Stikkan Andersson och de fyra medlemmarna i ABBA. Skivbolagsverksamheten avknoppades till ett separat bolag, Polar Music AB, till 50% ägt av ett musikförlag, Sweden Music Förlags AB, som ägdes av Stikkan Andersson och till häften ägt av medlemmarna i ABBA. Kvar i investmentbolaget PMI fanns fastighetsaffärer, ett leasingbolag, konsthandel och internationell musikhandelsverksamhet.

Affärerna fortsatte dock, aktierna i Monark övertogs snart av Polar Music som 1981 istället köpte ett dominerande intresse i Kuben som snart i sin tur köpte aktierna i Monark samtidigt som PMI köpte Polar Music. Invecklat? Javisst, det är bara förnamnet och huvudelen av affärerna verkar ha gorts för att på olika sätt dölja ABBA:s inkomster från skattemyndigheterna. Under ett år, från september 1981 till september 1982 steg Kubens aktiekurs från 350 kronor till 1 800 kronor. Christer Brandberg som var VD och storägare belv en rik man på kuppen.

1981 hade Polar Music också skaffat sig en stor post i Jan Pehrssons bolag SÅA och närde planer på att börsnotera leasingföretaget Invest Finans AB (infina). Så skedde också med PMI som ägare. Ägandet låg i dotterbolaget PMI Handel och Industri, senare Convexa AB som 1985 ägde 50% av akiterna i Infina. 1985 ägdes detta företag av till 50% av Stig Engqvist, Jaan Manitski, och Lou Talamo. Ahlsell AB ägde 20% i Convexa och 26% i Infina. Infina i sin tur ägde 10% i Convexa. ABBAS:s intressen var i stort sett avvecklade.

Samtidigt som Kuben köpte Monark köpte man också upp företaget Stiga AB. Under 1982 blev Monark dessutom ett dotterbolag till Kuben, men kvarstod på börsen. Under året deltog Kuben dessutom i konsortium som köpte en stor post i gummiföretaget Trelleborg, kontrollerat av Dunkerfonderna. De andra bolagen i konsortiet var Skrinet, SÅA, Aritmos (som just sålt sina fastigheter till SÅA), Almedahl och Länsförsäkringar.

1983 så sparkades Christer Brandberg ur Kubens ledning då han inte ville driva företaget på samma sätt som storägaren Polar (PMI). Istället blev Wille Laurén VD i Kuben. Han hade tidigare varit ekonomi- och finansdirektör i AEG. I slutet av samma år, då Kubens aktier rasat i värde, sålde så de fyra medlemmarna i ABBA och PMI alla sina aktier i Kuben för 11 miljoner och dessutom deras aktier i PMI för 85 miljoner till Aritmos (i sin köpt av Proventus tio år senare) Affären förmedlades av SE-Banken som hade stora fordringar på Kuben då man lånat ut med aktierna som säkerheter. Säkerheter som nu var värda i storts ett ingenting.

Återigen en skattemässigt gynnsam affär för ABBA-medlemmarna som alltså genom sina finanstransaktionerna under åren 1978-1983 minskat sina skatter rejält. Genom dessa försäljningar år 1983 hade ABBA avvecklat alla sina intressen i finans- och industrivärlden.

Kuben hade också tidigare under året varit inblandat i striden om förlaget Saxon & Lindström som vanns av Jan Pehrsson och hans SÅA.

Christer Brandberg ägde efter ABBA:s uttåg ur Kuben fortfarande 20% i företaget som fortfarande var noterat på börsen i likhet med Monark och Aritmos. 1985 fanns bara Aritmos kvar. Även den gamle samarbetspartnern Rune Andersson från Trelleborg var vid tidpunkten ägare i Kuben. De båda hafortsatt samarbeta in på 2000-talet. Christer Brandberg har dessutom varit inblandad i en långvarig fejd med ovan nämnde Björkman och familjen Tigerschiöld som kontrollerar Skanditek och en del andra bolag. Resultatet blev att Brandberg fick en stor post aktier i IT-bolaget Axis.

Brandberg arbetade också många år för Stenbeck som en slags grå eminens. Han tycks också ha varit inblandad i finanskraschen kring Carnegie, Mats O Sundqvist och Skrindan. Han tycks numera annars vara mest engagerad i travverksamhet och hästar. Också detta tillsammans med Rune Andersson.

Läs mer: Travnet1, 2, AB1, 2, Travronden1, 2, VA, Travkompaniet, EX, Sydsvenskan, ASVT,

Andra källor:
Pockettidningen R, nr 5-6, 1982
Sven-Ivan Sundqvist, Ägarna och makten i Sveriges Börsföretag 1986, 1986
Veckan Affärer 12 juni 1980, 24 juni 1982
Arbetet 3 juli 1982, 20 juli 1982, 4 nov 1982, 15 jan 1983, 18 feb 1983, 4 juni 1983
GP 20 okt 1983

Ursprungligen publicerat på Svenssonbloggen 2009.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,, , , , , , ,, , , , , , , , ,

Ett svar på “Spekulanterna – ABBA och Kuben”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.