Spekulanterna Hagströmer och Qviberg

Sven Hagströmer (1943-), adelsman som redan på 1970-talet fick en större ägarpost i adelns eget investmentbolag Förvaltnings AB Hasselfors (ägare till Hasselfors Bruk och andra industriintressen) började sitt yrkesliv som förvaltare av storbolaget Gränges börsportfölj. Året var 1969 och han fick 100 miljoner att leka med. Det var en del av de pengar som Gränges fick för försäljningen av LKAB:

Året var 1969 och Gränges hade precis sålt LKAB för 1 miljard kronor. 900 miljoner kronor investerades i kärnverksamheten, det vill säga gruvor och järnverk, medan portföljförvaltaren Sven Hagströmer fick placera resterande 100 miljoner på börsen. På mäklarsidan fanns unga och kreativa förmågor som Thomas Fischer och Erik Penser, och Sven Hagströmer tände snart på deras då revolutionerande idé om att aktier faktiskt kan omsättas. I stället för att köpa aktier, äga dem för evigt och lösa in kupongen en gång per år, kunde man öka avkastningen genom att aktivt handla med aktier och vara mer kortsiktig.

– Man var ju en ganska udda fågel som satt och skötte en aktieportfölj om dagarna, det var ju inget riktigt yrke på den tiden. Men till skillnad från investeringarna i gruvor hade vi en väldigt god lönsamhet, och det var ju inte vad ledningen hade tänkt sig.

1973 så fick Sven Hagströmer istället jobb på Investor AB, då ett av Wallenbergarnas två maktbolag, det andra var Förvaltnings AB Providenta. På Investor var aktieportföljförvaltning huvudsaken och portföljen var 10 gånger så stor som Gränges aktieportfölj. När Investors VD Carl de Geer avled 1978 var Sven Hagströmer en av de som kunde tänkas bli VD i Investor. Enligt honom själv vill han inte och istället blev Claes Dahlbäck VD.

Hagströmer startade istället en fondkommissionärsfirma år 1981 och läget för det var bra då avregleringar av valuta- och finansmarknader duggade tätt i slutet av 1970-talet och på 1980-talet. Hagströmer blev en av aktiespekulanterna på börsen:

– År 1980 kom de så kallade skattesparfonderna samtidigt som direktavkastningen på börsen var 10 procent. För första gången såg vi hur det från statens sida inte bara fanns en läpparnas bekännelse utan en riktig plan för hur man skulle kunna få liv i aktiemarknaden. Courtagen var höga och marknaden var hårt reglerad så om man väl fått tillstånd var det inte särskilt svårt att tjäna pengar. Jag tänkte nu eller aldrig och blev den förste på 20-30 år som startade en fondkommissionsfirma, säger Sven Hagströmer.

Tio år senare anslöt sig Mats Qviberg, stjärnmäklaren på Carnegie, och Sven Hagströmer Fondkommission blev Hagströmer & Qviberg AB. I dag sitter de fortfarande mitt emot varandra på Öresundkontoret och hjälps åt med de flesta frågor och beslut, men när det gäller gamla H&Q har de gått skilda vägar. Mats Qviberg blev ordförande för HQ Bank medan Sven Hagströmer tog över klubban i den avknoppade nätmäklaren Avanza.

Sven Hagströmer har varit en finansman som ganska ofta gått mot strömmen, han var exempelvis på nejsidan inför omröstningen om euron och EMU och han var också en av grundarna av junilistan. Hans farfar med samma namn var landshövding i Blekinge mellan 1923 och 1942 och hans far Gösta Hagströmer (1908-1998) var hovrättsråd. Även hans farfars far Johan Vilhelm Hagströmer (1845-1910) tillhörde eliten i det svenska samhället, medlem av Lagberedningen och författare av verket Svensk Straffrätt.

När Hagströmer grundade sin fondkommissionärsfirma år 1981 ville han ha med Mats Qviberg, som då jobbade på SE-banken, på båten. Men det blev inte så. Först 1990, nio år senare klev Mats Qviberg in i firman som då bytte namn till Hagströmer & Qviberg.

Mats Qviberg (1953-) började fter utbildning på Handelshögskolan i Stockholm på Aktiv Placering. Därefter arbetade han på Hägglöfs och 1981 blev han aktiemäklare på SE-banken. Tre år senare, 1984 började han på Carnegie där han blev en framgångsrik spekulant och aktiemäklare. 1990 blev han slutligen kompanjon med Hagströmer:

– Att jobba på S-E-Bankens aktieavdelning var som att släppa in ett barn i en leksaksbutik, berättar han och ler.Under 80-talet satte Mats Qviberg sitt namn på kartan som en av landets främsta och skickligaste aktiemäklare och karriären gick via mäklartjänster på S-E-Banken och Carnegie. Under sin tid på Carnegie uppskattades han vara värd uppemot en miljard kronor, vilket var vad han ansågs kunna dra in i framtida kommissioner till sin arbetsgivare.

Mats Qviberg var dock hungrig på nya utmaningar och i sitt sommarprogram i P3 förra året berättar han hur han först kom i kontakt med sin affärskompanjon Sven Hagströmer. Hagströmer hade 1981 startat ett företag som nu tappade marknadsandelar. Mats ringde upp honom klockan nio, en söndagskväll i juletid, och frågade om de kunde ses.

– Kom med en gång, svarade Sven Hagströmer, och halv fem på morgonen gick Mats därifrån med ett handslag på att han skulle köpa in sig och att de tillsammans skulle bilda Hagströmer & Qviberg.

1991 skaffade sig de båda kontrollen över Investment AB Öresund. På 1960-talet var detta ett bolag kontollerat av familjen Malmros och därefter kan man säga att det löst tillhörde företagsgruppen kring investmentbolaget AB Custos. När Hagströmer och Qviberg skaffade sig kontroll över Öresund genom uppköp av aktier för pengar och tillgångar men skffat sig genom spekulationer på börsen under 1980-talet fick man också indirekt inflytande i det mycket större investmentbolaget Custos i vilket Öresund var en av de större ägarna. Ett par år senare hade man också skaffat sig kontrollen i AB Custos och 2004 fusionerades de två investmentbolagen.

Hagströmer och Qviberg hör till några av de få 1980-talsspekulanter som faktiskt lyckades lägga grunden till en stabil och kvarvarande förmögenhet och under en tid kan deras lilla finansgrupp sägas ha tillhört den svenska storfinansen, om än en av de mindre finansgrupperna i denna. Under uppbygget av finansgruppen har de båda herrarna gjort sig kända för att köpa företag, stycka upp dem och sälja av delar. Något som bland annat gett dem epitetet ”slaktare” i affärstidningen Veckans Affärer.

Läs mer: RT1, 2, 3, SVD1, 2, VA1, 2, 3, Chef, E24_1, 2, 3, 4, 5, 6, DI1, 2, 3, EX, DN, Tidningen HQ-fond,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2009.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , , , ,, , , , ,, , , ,

Ett svar på “Spekulanterna Hagströmer och Qviberg”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.