Den svenska skogen – Upperuds Trämassefabrik

Upperuds bruk var Dalslands äldsta järnbruk och grundades 1669 av Paul Rokes. Från 1680 och fram till 1859 var periodvis tre stora stångjärnshammare i bruk, och järnet exporterades sedan till bland annat England. Bruket utökades 1812 med ett manufakturverk.

1819 bildades ett gemensamt bolag med Billingsfors bruk och 1825 införlivades också Katrineholms bruk. Fram till 1840-talet var Upperuds bruk ett av Dalslands största järnbruk. 1854 upplöses bolagssambandet mellan bruken. Företaget gick i konkurs och 1859 såldes bruken till C. Fr. Waern & Co.

Upperuds bruk hamnade sen i en nedgångsperiod som slutade med att bruket lades ned.1871 upphörde stångjärnstillverkningen vid Upperuds bruk.

Istället anlades ett träsliperi år 1885 och därefter tillverkades pappersmassa i bolaget AB Upperuds Trämassefabrik. År 1921 hade företaget 25 anställda och ägdes av KB C.Fr. Waern & Co. Styrelsen utgjordes av Peter C. Waern (ordf.), A.R. Jansson (VD) och A.O. Rune.

1947 hade företaget 20 anställda och ägdes av familjen Lundberg. Styrelsen bestod av Axel H. Lundberg, Gerda Lundberg och Leif Lundberg. Upperuds Trämassefabrik köptes av Billeruds AB år 1954.

Övriga källor:
  • Svensk Industrikalender 1921
  • Svensk Industrikalender 1947
Läs mer:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.