Familjen Paulsen och Ferring

Familjen Paulsen tas ofta upp bland de rikaste familjerna i Sverige. Vilket är väldigt tveksamt. De nämns också ibland som en av de mäktigaste men det är också tveksamt. Familjen bor inte i Sverige och företaget har bara 20 anställda i Sverige.

Läkemedelsföretaget Ferring grundades i Malmö år 1950 med namnet Nordiska Hormonlaboratoriet och bytte 1954 namn till AB Ferring. Ferring är namnet på invånare på den nordfrisiska ön Föhr som familjen Paulsen härstammar från.

Grundare av företaget var Frederik Paulsen Sr (1909-1997) och hans fru Eva Paulsen, född Frandsen. Fredrik Paulsen Jr var en flykting från Dagebüll strax söder om danska gränsen i Nordfriesland i Schleswig-Holstein. Till Sverige kom han 1935 på flykt undan nazisterna efter att ha suttit fängslad i 1år och 6 månader.

Frederik Paulsen Jr

På 1980-talet startade företagets internationella expansion på allvar. 1983 blev yngste sonen till grundaren, Frederik Paulsen Jr (1950-), VD i Ferring AB. 1988 blev han koncernchef. Sistnämnda år blev Ferring BV i Nederländerna moderbolag i koncernen. 

1998 lämnade Frederik Paulsen Jr posten som koncernchef. Han bor sen 2003 i Schweiz.

Detta bolag ägs dock i sin tur av ett företag i skatteparadiset Curaçao, Ferring NV. Det slutliga ägandet ligger dock i ett par stiftelses, Dr Frederik Paulsen Foundation inc och Dr Frederik Paulsen Familiae Foundation på kanalön Jersey.

2006 flyttades huvudkontoret för företaget till Schweiz. Hela upplägget är gjort för att minimera skatter på alla plan, bolagskatter, inkomstskatter och skatter på utdelning. Det är också i stort sett samma upplägg som återfinns i samband med Kamprad och Ikea, Rausing och Tetra-Laval, Påhlsson och Pågens samt en del danska finansfamiljer och företag.

Frederik Paulsen Jr har tidigare också kunnat kopplas till en rad andra bolag i så kallade skatteparadis som Jersey och Brittiska Jungfruöarna. Fram till 2023 var han också styrelseledamot i tobaksföretaget Philip Morris International.

Mellan 2009 och 2022 var han också honorärkonsul för Ryssland i Lausanne, Schweiz. Dessutom har han medverkat till att etablera ett flertal fertilitetskliniker i Ryssland.

Ferring

Styrelsen i Ferring NV består idag av Frederik Paulsen Jr (hedersordf), Jean-Frédéric Paulsen (ordf), Lars Rebien Sørensen (v. ordf), Jan Lundberg, Viviane Monges, Henrik Normann och Luzi von Bidder. Företagets enda ägare är fortfarande Frederik Paulsen Jr. Per Falk är VD.

Antalet anställda i hela Ferring-koncernen är cirka 7 000. Huvudkontoret finns i Saint-Prex i Schweiz.

Ferring BV har idag två dotterbolag i Sverige, Ferring AB och Ferring Läkemedel AB. I Danmark har bolaget fyra dotterbolag med totalt cirka 700 anställda. Bolagen heter Ferring Pharmaceuticals A/S, Ferring Lægemidler A/S, Syntese A/S och Farmaceutisk Laboratorium Ferring A/S.

2008 ska Frederik Paulsen ha investerat i en restaurangkedja i Frankrike. Han äger också ett exklusivt bokförlag, vingårdar i Georgien, en sprittillverkare med mera. Han är också känd för att ha haft nära och goda relationer med Vladimir Putin.

Frederik Paulsen SR grundade 1983 Ferring Stiftung. I stiftelsen sitter äldste sonen Otto Paulsen i styrelsen.

Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.