Klarna är ett finansbolag som grundades av Niklas Adalberth, Victor Jacobsson och Sebastian Siemiatkowski. Idén var att förenkla betalningar över internet. Siemiatkowski arbetade på ett finansbolag när han fick idén.
De tre grundarna deltog år 2005 Handelshögskolans i Stockholm årliga entreprenörskaptävling med sin idé om hur e-handeln skulle kunna göras enklare och säkrare för konsumenter och e-handlare. Idén mottogs inte alls med stor entusiasm, och i tävlingen hamnade bidraget bland de sista. Grundarna trodde, trots detta, så hårt på sin idé att de beslutade att grunda företaget under namnet Kreditor Europe AB i mitten av 2005, med hjälp av SSE Business Lab AB, en inkubator för nyligen grundade företag vid Handelshögskolan i Stockholm.
En tidig investerare och delägare var Jane Walerud som snart efter grundandet betalade 600 000 kronor för 10% av aktierna i företaget. Via Waleruds kontakter anställdes 5 programmerare, en av dem var Johan Bevemyr, för att skriva företagets programvara. De fick också 37% av företagets aktier. De lämnade dock företaget i stort sett så fort programvaran var färdig. Hösten 2005 var företagets tjänst igång hos den första kunden, nätbutiken Nelly.
2007 investerade Investment AB Öresund i Klarna och blev bolagets största externa ägare. År 2009 bytte företaget namn till Klarna. 2010 hade Klarna en omsättning på 300 miljoner kronor och det stora US-amerikanska riskkapitalbolaget Sequoia Capital, som tidigare investerat i bl.a Google, Paypal, Apple och Cisco, gick in som delägare. Michael Moritz från Sequoia gick in i Klarnas styrelse och bolaget var klart för internationell expansion. Senare samma år gick även riskkapitalisten Klaus Hommels, som tidigare investerat i företag som Skype och Spotify, med i styrelsen för Klarna. Samma år sålde de 5 programmerarna sina 37% i Klarna.
Det israeliska bolaget Analyzd, verksamt på marknader i Europa, Israel och USA förvärvades år 2011. Analyzd var specialiserade på riskhantering och onlinebetalningar och dess grundare har tidigare arbetat för PayPal. I och med förvärvet öppnade Klarna kontor i Israel som fokuserar på forskning och utveckling.
2012 skakades företaget av anklagelser som sexuella övergrepp på en kvinna I new York. Den som anklagades var Niklas Adalberth och en kollega till honom i bolaget. Efter knappt två dygn i häkte och efter att ha betalat 66 000 kronor i borgen släpptes de bägge svenskarna, men tilläts inte lämna landet. Efter ytterligare tre veckor lades förundersökningen ned till följd av stark bevisning om att anklagelsen var fabricerad.
2014 gick Klarna ihop med SOFORT och skapade Klarna Group. Under 2015 påbörjades processen att söka banktillstånd och 2017 beslutades om ett namnbyte till Klarna Bank. 2017 förvärvade Klarna även tyska BillPay.
Under 2014 inkom ett stort antal klagomål på Klarna till Konsumentverket. Många hade fått påminnelseavgifter och hot om indrivning utan att först ha fått en ordinarie faktura. Det spekulerades i att detta var en oetisk affärside eftersom bolaget då tjänar på denna avgift och bolaget dessutom har dotterbolag som sysslar med inkasso. Konsumentverket fann också anledning att granska Klarnas sätt att påföra kreditavgifter vid delbetalning. Samma år berättade även medgrundaren Niklas Adalberth i en presentation under startupkonferensen Arctic15 att: ”Det är en av våra intäktskällor. Den bästa kunden är den som inte betalar direkt, men som får en påminnelse och sedan inkassokrav. För vi har rätt att ta ut avgifter.”
Klagomålen på företagets hantering av fakturor och påminnelser har fortsatt. köpare inte får någon faktura. Slutligen kommer en ”påminnelsefaktura” med pålagd påminnelseavgift (och vid eventuella senare kontakter med Klarna, föreslår Klarna ofta att köparens mail fel-hanterat den ursprungliga fakturan). Antalet anmälningar till Konsumentverket har också ökat.
Under 2019 har regeringen Klarnas VD Sebastian Siemiatkowski till ett möte om id-kapning, otydlighet med hur kunders personuppgifter hanteras, att många av Klarnas kunder hamnar hos Kronofogden och oklara kreditupplägg. Det uppges även att Datainspektionen redan utreder Klarna.
2015 lämnade Niklas Adalberth sin operativa roll i Klarna. Han ägde då 10% av företaget. 2018 lämnade han också styrelsen.
Klarna är idag verksamt i många av Europas länder samt USA. Sebastian Siemiatkowski som gjort sig känd för en arrogant och förtryckande ledarstil är VD och Jon Kamaluddin styrelseordförande.
Läs också:
- Den andra IT-vågen
- Spotify – Ek, Lorentzon och Hagnö
- Skype – Zennström
- SoundCloud – Ljung och Wahlforss
- The Pirate Bay – Neij, Sunde och Svartholm
- Izettle – de Geer och Nilsson
- Andra källor: Jon Mauno Pettersson och Erik Wisterberg, Sveriges nya miljardärer, 2019