MittMedia – flest tidningar

MittMedia är den svenska tidningskoncern som ger ut flest dagstidningar, hela 23 stycken. Upplagemässigt är koncernen den tredje störst i Sverige efter Bonnier och Schibsted. Tidigare var Stampen större, men genom att MittMedia övertog Promediagruppen från Stampen blev MittMedia större än Stampen upplagemässigt. Ekonomiskt är dock Stampen-koncernen fortfarande större. Köpet av Promedia innebar att MittMedia ökade sin omsättning md 8,7% under 2016.

Ursprunget till MittMedia är Gefle Dagblad som startade 1895. Företaget hette fram till 2003 Gefle Dagblads Förvaltnings AB och ägde bland annat Gefle Dagblad, Sundsvalls Tidning och några Radio Rix-stationer. I samband med köpet av Arbetarbladet 2003 bytte företaget namn till MittMedia Förvaltnings AB. De tidningar som då fanns i koncernen var Gefle Dagblad, Ljusnan, Sundsvalls Tidning, Örnsköldsviks Allehanda och de nyköpta Arbetarbladet och Dagbladet.

2005 var MittMedia en av köparna när Centerpartiet sålde sina dagstidningar. Den affären innebar en omstrukturering av den svenska tidningsmarknaden och MittMedia utökades med Östersunds-Posten, Hudiksvalls Tidning, Ljusdals-Posten och Söderhamns-Kuriren. 2006 köptes Länstidningen i Östersund och 2008 Dalarnas Tidningar. Dala-Demokraten, som är det senaste tillskottet i MittMedia, förvärvades 2013.

Februari 2015 slogs Dagbladet samman med Sundsvalls Tidning. I april samma år blev uppdelningen av Liberala Tidningar som grundats 2007 klar vilket innebar att MittMedia blev huvudägare i Promedia, som vid köpet gav ut dagstidningarna Arboga Tidning, Avesta Tidning, Bärgslagsbladet, Fagersta-Posten, Länstidningen Södertälje, Nerikes Allehanda, Norrtelje Tidning, Nynäshamns Posten, Sala Allehanda, Södertäljeposten, Vestmanlands Läns Tidning (VLT) och Örebroar’n. Huvudägare innan dess var Stampenkoncernen i Göteborg som fick sälja på grund av ekonomisk kris. Minoritetsägare efter Mittmedias köpt av Stampens andelar blev Eskilstuna-Kuriren men de kom senare att sälja sin del till MittMedia

2016 fusionerade Promedia av MittMedia AB. Affären innebar också att MittMedia tillsammans med Eskilstuna-Kuriren tog över Stampen Media Partners aktier i den digitala byrån Adeprimo. Södertäljeposten är inte längre en dagsttidning.

Förutom tidningsverksamheten äger MittMedia också tidningsdistributionsföretagen Prolog Tidningsdistribution och Logistik AB och Tidningsbärarna AB samt reklamstatistikföretaget TV Check AB.

MittMedia ägs i dag till 70 procent av Nya Stiftelsen Gefle Dagblad och till 30 procent av Stiftelsen Pressorganisation.

I styrelsen för MittMedia Förvaltnings AB sitter Åsa Malmström, Inga Elisabeth Charlotta Backman, Maria Christ. Göransdtr Edstrand, Sven Anders Frostell, Björn Krister Sandström med Jens Stenman som suppleant. VD är Ulf Erik Eriksson. I mediebolaget MittMedia AB utgörs styrelsen av Bengt Ottosson, Per Bowallius, Kinna Belander, Lars Leijonborg, Sören Axelsson, Åsa Malmström, Jens Stenman, Maina Bejefalk och Stefan Ohlander. Det totala antalet anställda i koncernen är nästan 2 000.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “MittMedia – flest tidningar”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.