Ektank

Ektank grundades år 1967 av Hans-Yngve Johnsson på Donsö. Året efter fick företaget sitt första tankfartyg, Ekfjord. 1976 levererades det andra tankfartyget och strax efter det flyttades huvudkontoret för Ektank AB till Göteborg.

Idag kontrollerar och opererar Ektank fyra moderna tankers. Alla har norsk flagg och är registrerade i det internationella norska skeppsregistret. Redan 1958 hade dock Ivar Johnsson, far till Hans Yngve Johnsson startat tankrederiverksamhet och det 1967 bildade rederiet kan nog ses som en arvtagare till denna verksamhet i likhet med det 1983 bildade Veritas Tankers som ägs av Bengt Olof Johnsson, bror till Hans Yngve Johnsson, och hans barn.

Ektank AB ägs fortfarande av familjen Johnsson som dessutom äger ytterligare ett par systerbolag i Sverige. Det ena bolaget är Ektrading Rederi AB med ett dotterdotterbolag i Storbritannien, Turus Shipping Ltd. Fast enligt brittiska bolagsregistersajter går det företaget inte att hitta, varvid det kan misstänkas att det kanske i själva verket finns i nåt skatteparadis. Och mycket riktigt är bolaget hemmahörande på Isle of ManEkships AB är det andra bolaget och det är i sin tur moderbolag till Ektank Norge AS. Ektank AB som har kontor i Göteborg redovisar 13 anställda och de andra bolagen inga alls. Var koncernens anställda finns nånstans är med andra ord lite oklart. De andra bolagen har kontor på Donsö.

Ekfjord

Ekfjord

I motsats till Ektank AB har Ekships AB och Ektrading Rederi AB sina kontor på Donsö. I styrelsen för alla tre bolagen sitter Hans-Yngve Johnsson, hans son Hans Jörgen Johnsson och den senares fru Cecilia Johnsson. I styrelsen i Ektank AB återfinns också John Bertil Fröberg.

Familjen är inte nära släkt med den Johnssonsläkt som idag är ägare av Midlake Fiskeri AB och som ägt fiskebåtar och varit fiskare sen början av 1900-talet. Däremot så ägde Johannes Johnsson-David och John Johnsson-David (sannolikt en son) del i GG 680 Hanna åren 1916-42. Johannes Johnsson-David var bror till Ivar Johnsson. En Johannes Johnsson var delägare i GG 680 Tisnaren 1942-1965.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.