Veritas Tankers

Veritas Tankers är ett Donsörederi som startades 1983 med verksamhet inom bunkerservice för olja. Idag är rederiet större och äger tre oljetankers som främst transporterar olja och oljeprodukter på spotmarknaden, dvs utan fasta transportkontrakt med nåt oljeföretag eller annat liknande bolag.  Redan 1958 hade dock Ivar Johnsson startat tankrederiverksamhet och det 1983 bildade rederiet kan nog ses som en arvtagare till denna verksamhet i likhet med det 1967 bildade Ektank.

Ägare av bolaget vars moderbolag idag heter VT Maritime Shipping AB är syskonen Anders Johnsson, Ove Johnsson och Inga-Lena Sörensson. I styrelsen för företaget satt tidigare också föräldrarna Bengt Olof Johnsson (son till Ivar Johnsson) och Anna-Stina Johnsson, född Jonasson. Företaget har dotterbolagen Rederi AB Veritas Tankers, Veritas Management AB och Veritas Shipping AB. Totalt finns cirka 70 anställda i koncernen.

Familjen Johnsson äger också Rederi AB Vänertank där Bengt Olof Johnsson och Anna-Stina Johnsson fortfarande är styrelsemedlemmar.

Hans Yngve Johnsson, bror till Bengt Olof Johnsson är för sin del ägare av Ektank-koncernen tillsammans med sin son och svärdotter.

Astoria

Astoria. Bild: Igor Dilo

Veritas fartyg är idag svensk-flaggade men bolaget har närt planer på att flagga ut dem till nåt internationellt register. I alla fall enligt ett yttrande, ett remissvar, som getts till regeringen i avsikt att trycka på för att Sverige ska inrätta ett internationellt skeppssregister och ändrade skatteregler. Nån utflaggning har dock inte blivit av trots att det gått flera år sen remissvaret.

Familjen är inte nära släkt med den Johnssonsläkt som idag är ägare av Midlake Fiskeri AB och som ägt fiskebåtar och varit fiskare sen början av 1900-talet. Däremot så ägde Johannes Johnsson-David och John Johnsson-David (sannolikt en son) del i GG 680 Hanna åren 1916-42. Johannes Johnsson-David var bror till Ivar Johnsson. En Johannes Johnsson var delägare i GG 680 Tisnaren 1942-1965.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om 

Ett svar på ”Veritas Tankers”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.