Sirius Shipping

Sirius Rederi som är ett större rederi på Donsö som startades 1994 av familjen Backman med ett mindre tankfartyg. Idag har verksamheten vuxit till ett etablerat rederi med en lång rad tankers för kemikalier och olja. Ofta har fartygen ägts via partrederier. Idag är Sirius Rederi AB med totalt 240 anställda en del av en större koncern med Marinvest Securities AB som moderbolag.

Marinvest köpte 50% av Sirius Rederi AB år 2004 men tycks idag vara majoritetsägare med familjen Backman som minoritetsägare. Marinvest Securities ägs av familjen Mossberg, formellt Eije Patrik Mossberg och Poti Astrid Margrethe Mossberg och har kontor i Göteborg. Lars Mosserg, grundare av Marinvest, är dock sannolikt den som i praktiken har makten över företaget.

Sirius Rederi AB har en rad dotterbolag, däribland Sirius Chartering AB, Sirius Shipping AB, Sirius Shipping ApS, Sirius Tankers AB och Knut Lundgren & Co. Hela koncernen har ca 240 anställda, huvuddelen arbetar på fartygen. Familjen Backman äger också Vald. Andersons Shipbrokers AB, ett bolag som startades 1944 och sysslar med hamnagentverksamhet.

Sirius Shipping är managementbolaget som driver Sirius Rederis fartyg och även andra fartyg som ägs av andra. Sirius Shipping är ansvarig för all drift. Sirius Chartering befraktar och fartygen. Sirius Charterings främsta kunder är idag de ledande olje och energibolagen Shell, Preem, Neste, OW samt Topoil. Sirius opererar idag 12 stycken fartyg varav de flesta har dansk flagg och några med svensk flagg. Ytterligare 4 båtar chartras av Sirius Chartering. Tre av dessa ägs av Veritas Tankers och en av Besiktas Group i Turkiet. Den sistnämnda seglar med maltesisk flagg medan de andra har svensk flagg.

Sirius Shipping ApS är gruppens danska bolag som är placerat i Aalborg . Detta bolag hanterar de av Sirius fartyg som flaggats om till det danska internationella skeppsregistret DIS. Ett register som innebär att rederikoncernen får lägre personalkostnader. I styrelsen för det danska företaget sitter familjemedlemmarna Daniel Backman och Jonas Backman samt Peter Ringsted. Daniel Backman och Jonas Backman sitter också i styrelsen för Sirius Rederi AB tillsammans med två andra familjemedlemmar, Yngve Backman och Anders Backman, samt Eije Patrik Mossberg. Yngve Backman är far till Jonas, Daniel och Anders Backman.

Olympus

Olympus

Förutom i Sirius Shipping-koncernen och Vald. Andersson Shipbrokers AB är Jonas Backmanockså styrelseledamot i Donsö Fiskhamnsförening upa samt Star Tankers AB. I det senare bolaget är också hans bröder Daniel Backman och Anders Backman samt fadern Yngve Backman aktiva. Familjen har också ett bolag som heter Star Ship AB.

Marinvest äger också del i  en mängd andra rederier och shipping-företag och sköter 12 fartyg som de delvis äger, helt äger eller chartrar. Det totala antalet anställda är fler än 500, varav 250 i Marinvest AB.

En annan gren av familjen Backman på Donsö äger idag fiskeriföretaget AB Clipperton. Bröderna Inge Backman och Olof Gunnar Backman sitter i styrelsen tillsammans med två yngre släktingar, Marcus Backman, son till Olof Gunnar Backman och Reine Backman, son till Inge Backman samt Erling Malmborg. Erling Malmborg är gift med Marina Backman, dotter till Olof Gunnar Backman. Fiskebåtar med namnet GG 438 Clipperton har ägts av familjen Backman sen 1962. Inge Backman och Olof Gunnar Backman är kusiner till Yngve Backman.

Läs mer: GPGbg & CoST,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Sirius Shipping”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.