Spekulanten Tomas Fischer

Tomas Fischer var kund hos Erik Penser när denna var aktiemäklare på Hägglöfs. 1969 när Erik Penser flyttade över till Fondkommissionärsfirman Langenskiöld för att arbeta som courtagemäklare (courtage = provision) där så följde Fischer med och blev också han anställd som courtagemäklare hos Langenskiölds (senare Carnegie). De båda skulle få dela på 40% av courtageintäkterna i firman. 1973 hade den Langenskiöldska firman fått lika stora courtageinkomster som SE-Banken och var en av de stora spelarna på den svenska börsen.

Tomas Fischer startade senare, 1984, en egen fondkommission, Fischer & Partners. Bolaget köptes 2001 av Invik & Co AB och dess finansgrupp, Moderna Finance Group (MFG), som då var ägt av Stenbeck. 2006 såldes Fischer Partners Fondkommission AB till den isländska banken Glitnir. Vid den tidpunkten var Fischer Partners den fjärde största aktiemäklaren, efter SEB, Carnegie och Handelsbanken, på Stockolmsbörsen med en marknadsandel på 5.7% och den sjätte största aktören på de nordiska börserna kombinerat med en marknadsandel på 4.4% baserat på total transaktionsvolym. Glitnir kollapsade tillsammans med andra isländska banker på hösten 2008. Invik fusionerade med Kinnevik, dess dotterbolag MFG bytte namn till Invik för att sedan år 2008 bli Moderna Finance AB, övertas av isländska intressen och också hamna hos Glitnir Bank år 2009.

Även Fischer var även inblandad i fastighetspekulationen både inrikes och utomlands. Bland annat försökte han genomföra ett köp i Berlin:

En gång på 80-talet skulle jag köpa en fastighet i Berlin, Zentrum am Zoo, som tillhörde den fackföreningsägda Bank für Gemeinwirtschaft. Medspekulant var fastighetsexperten Hasse Lundin som jag träffat i Philipsons styrelse. »Was ist drin fuer mich ?« frågade säljarens ombud bankdirektören K. »Was meinen Sie, Herr Katzenjammer?« (eller vad han nu hette) frågade jag. Han ville som tack för att han sålde så billigt anställas som fastighetsförvaltare för en årslön som översteg den tyske riksbankschefens.

Hasse och jag tackade för oss och åkte hem till Sverige. Katzenjammer måste sedan ha genomgått en moralisk metamorfos för bankens fastigheter fann snabbt till synes oförvitliga köpare. Bank für Gemeinwirtschaft ägs numer av svenska SEB.

Samma år, 1984, som han startade Fischer & Partner tog Tomas Fischer också initiativet till företaget Skandigen med affärsidén att investera i nya bioteknikföretag. En verksamhet som kärver enorma mängder kapital vilket Skandigen inte kunde klara av, trots stora aktieemissioner. Bristande lönsamhet ledde till avveckling av många engagemang. 1998 fusionerade Skandigen med bolagen G Kallstrom & Co AB, Björkman Tigerschiöld Intressenter AB och Björkman Fritzell Tigerschiöld AB. Ägarna av dess bolag, familjerna Tigerschiöld och Björkman blev nu huvudägare i Skandigen som nu var ett betydligt större företag med intressen i bl.a. Arkivator (senare LGP Telecom), Axis, Mydata Automation och Vellinge Electronics. År 2000 bytte Skandigen namn till Skanditek.

1987 köpte Fischer Författarförlaget som döptes om till Bokförlaget Fischer & Co. 2007 köptes förlaget av ett annat förlag och är numera ett dotterbolag till Lind & Co.

Tomas Fischer är en av de svenska spekulanter som kräver att kunna få smita med skatten och betraktar detta som höjden av laglydighet och skötsamhet. Han har i alla fall tidvis bott på S:t Barthélemy i Västindien, en tidigare svensk koloni med en huvudstad som heter Gustavia.

Läs mer: Fokus1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, DI, Bollsta FH, Aktiespararna, Alumni, DN,Newsdesk, AV, Sydsvenskan, SVD, AV1, 2,

Andra källor:
Gustav Olivecrona, Spekulanterna, 1984
Sven-Ivan Sundqvist, Ägarna och makten i Sveriges börsföretag 1986, 1986

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2009.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.