Ohlsson & Skarne AB

1897 startade Oscar Skarne en byggfirma i Stockholm som fick namnet Ohlsson & Skarne AB. Senare togs företaget över av sonen Allan Skarne (1909-1998). Oscar Skarne hette från början Oscar Eriksson och kom från Östra Ämtervik i Värmland. Firman grundade han tillsammans med Oskar Ohlsson som dock dog 1935. Oscar Skarne blev då ensam ägare av företaget.

Byggföretaget Ohlsson & Skarne var tidigt ute med den tekniska utvecklingen som var en förutsättning för att miljonprogrammet skulle kunna byggas. Målsättningen var ju en miljon bostäder på 10 år. Själva programmet lanserades av Tage Erlander år 1964 för att råda bot på den bostadsbrist som skapats av det låga byggandet under andra världskriget och det stora behovet som uppstod på grund av stora barnkullar som blev vuxna samt stor inflyttning av arbetskraft från andra länder.

Den tekniska utvecklingen mot ett industriellt byggande startade på 1950-talet och Allan Skarne, VD för Ohlsson & Skarne gick i spetsen för denna utveckling. Elis Lindéns uppfinning av tornkranen förutsättning liksom Ohlsson & Skarnes tidiga användning av dessa. 1950 fanns det 20 kranar i Sverige och 1970 fanns det 5 000. Innan han uppfann tornkranen så konstruerade Elis Lindén också ett nytt modulsystem för valvformar (formar för gjutning av valv). Denna utveckling skedde i samarbete med just Allan Skarne medan utvecklingen av tornkranen skedde tillsammans med HSB. 1951 startade Elis Lindén AB Byggnadskranar, från 1958 hette bolaget AB Lindénkranar.

Ohlsson & Skarne var också det första bolag som byggde elementhus. Det gjorde man redan 1952 på Stabby Gäde i Stockholm. På ett bygge i Johannesbäck i Uppsala 1956-57 använde samma bolag för första gången en demonterings- och flyttbar betongelementfabrik. Ohlsson & Skarne utvecklade sin elementteknik i nära samarbete med HSB, för vilka företaget byggde många hus.

Efter detta utvecklade de flesta bolag elementbyggtekniker. Problemet var att varje bolag utvecklade sin egen standard och de olika systemen fungerade inte tillsammans. Men Sveriges största byggbolag, Skånska Cementgjuteriet utvecklade också en annan konkurrerande teknik, platsgjutna bostadshus med stora formelement. Detta är förmodligen orsaken till att elementbyggnad är ovanligare i Sverige än i många andra länder.

1959-60 byggde Ohlsson & Skarne det första helt prefabricerade husen och där använde man långt framdrivna industriella metoder:

Exempelvis förtillverkades hela husets stomme i prefabricerade betongelement, även skyddsrum och grundelement, Material paketerades lägenhetsvis i små containrar vilka lyftes in i respektive lägenhet, järnvaror köptes hos järnhandel som paketerade alla varor lägenhetsvis och levererades i en kartong per lägenhet, kökssnickerier levererades och monterades av snickerifabriken, godset bars in av stadsbuden.

Ohlsson & Skarne fortsatt att vara pådrivande i den tekniska utvecklingen inom byggnadsveksamheten i Sverige och var också först med hela färdiga enheter inklusive rördragningar och allt. I ett projekt i samarbete med arkitektfirman Lars Magnus Giertz (ägaren var barnbarn till Lars Magnus Ericsson, grundare av det bolag som idag heter Ericsson AB) och HSB, förorten Östberga i Stockholm, använde man stora byggkranar (bockkranar) från Tyskland och helt prefabricerade elementväggar och moduler.

Allan Skarnes efterlevande och arvtagare har regelmässigt förekommit på listor över Sveriges rikaste personer. Det beror i mångt och mycket på den betalning i aktier som Allan Skarne fick när han sålde den svenska delen av sitt byggbolag till Skånska Cementgjuteriet (Skåningarna) år 1967. Något som gjorde honom till största enskilda privata (till skillnad från institutioner, företag och fonder) ägare i Skånska Cementgjuteriet (idag Skanska). 1970 ägde han 8,5% av aktiekapitalet och hade 5,7% av rösterna. Värdestegringen på dessa aktier har gjort familjen rik.

Allan Skarnes systerdotter Gunilla Stampe (1941-) var den första frun till Carl Johan (Jan) Bernadotte, son till Lennart Bernadotte och syssling med nuvarande kungen. Jan Bernadottes andra fru var Allan Skarnes dotter Anna Skarne (1944-). Han har gift om sig många gånger efter det. Benkt Skarne (1941-), son till Allan Skarne, är gift med Kerstin Mattson (1948-), dotter till John Mattson, grundaren av de bolag som idag heter JM AB och Fastighets AB John Mattson.

Den internationella delen av Ohlsson & Skarne behölls i familjens ägo och har sedan 1967 haft sitt huvudkontor i Schweiz. Bolaget, som idag heter Skarne Group, har som främsta aktivitet haft att exploatera Allan Skarnes variant av elementbyggande internationellt. Men framförallt är företaget idag ett europeiskt fastighetsbolag. Det ägs helt och hållet av familjen Skarne.

Läs mer: FibVART,

Källor utöver ovan länkade och nämnda:
Mert Kubu, Bostadspamparna, 1971

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2009.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Ohlsson & Skarne AB”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.