Hedelius och Börjesson

Tom Hedelius (1939-) var mellan 1978 och 1991 VD i Svenska Handelsbanken för att sedan bli styrelseordförande. En post han behöll till år 2001. I likhet med sina företrädare, Jan Wallander och Tore Browaldh på posten som VD och styrelseordförande i Handelsbanken grundade Tom Hedelius en stiftelse. Jan Wallander och Tom Hedelius stiftelse kom att äga aktier i en rad företag, däribland Bergman & Beving. Denna aktiepost fick Tom Hedelius köpa tillsammans med Anders Börjesson (1948-). I egenskap av ordförande i stiftelsen sålde alltså Tom Hedelius år 2003 aktier till sig själv i Bergman & Beving. Dessa aktier kom att utgöra grunden för den företagsgrupp och förmögenhet som Tom Hedelius och Anders Börjesson sedan byggt upp:

Hedelius har varit ägare i Bergman & Beving, och i avknoppningarna Addtech och Lagercrantz under lång tid, men på senare år har innehavet ökat.

I början av 2003 köpte han tillsammans med parhästen Anders Börjesson poster på 114 152 i vart och ett av de tre bolagen från Handelsbankens Wallander & Hedelius stiftelse där han själv är aktiv. I början av 2004 köpte han ytterligare aktier av storägaren Pär Stenberg och äger nu över 10 procent av rösterna i alla tre bolagen.

Ursprungligen grundades bolaget Bergman & Beving år 1906 av två ingenjörer, Arvid Bergman och Fritz Beving. 1940 blev Knut Stenberg delägare i företaget och 1947 blev han VD. Vice VD blev Carl T. Säve som också blev delägare från 1958. 1972 var Knut Stenbergs son Per Stenberg storägare i bolaget tillsammans med Carl T. Säve. Tillsammans kontrollerade de 91% av rösterna.  Det schweiziska företaget Landis & Gyr kontrollerade 8,9% av rösterna men ägde 49% av kapitalet i företaget. 1976 börsnoterades Bergman & Beving, Landis & Gyr sålde sin andel, men Säve och Stenberg behöll kontrollen i företaget. 1982 blev Tom Hedelius styrelseordförande i Bergman & Beving och år 1990 blev Anders Börjesson VD:

Pär Stenberg och Carl Säve var på den tiden Bergman & Bevings vd respektive ordförande. Som delägare från den tid då företaget ännu inte var börsnoterat var Carl Säve dessutom ägare till en stor post röststarka A-aktier, en post som sedan dess har varit ett slags vandringspokal mellan Bergman & Bevings högsta direktörer. Genom ett hembudsavtal köpte Pär Stenberg 1992 Carl Säves aktier, men sålde raskt halva posten vidare.

– Han ville lämna över till en långsiktig ägare som verkade seriös, och därför frågade han stiftelsen. Han frågade mig, och då gick Jan Wallander och Tom Hedelius stiftelse in och köpte den post A-aktier som han själv hade köpt av Carl Säve, berättar Tom Hedelius.

Men stiftelsen, denna en av de tyngsta pjäserna på Handelsbanksfärens sida av Stockholmsbörsens schackbräde, skulle inte bli långvarig som ägare i Bergman & Beving. Det beslutades att stiftelsen skulle fokusera sitt ägande på Industrivärden, där den i dag är en av de största ägarna, samt på Handelsbanken. Köpare blev Tom Hedelius och Anders Börjesson, som sedan dess kontrollerar exakt 407 310 A-aktier var i Bergman & Beving. Men varför var det inte Industrivärden, investmentbolaget, som investerade i Bergman & Beving?

– Det var över huvud taget aldrig aktuellt. Det var ju Pär Stenberg som letade ut vem som skulle få köpa hans aktier, och dessutom var jag ordförande i banken då och inte i Industrivärden, säger Tom Hedelius.

A-aktierna gav Tom Hedelius och Anders Börjesson drygt 10 procent av rösterna var i Bergman & Beving, och efter avknoppningen av Lagercrantz och Addtech har de samma dominerande position i dessa företag. Tillsammans utgör Tom Hedelius och Anders Börjesson nu en av Stockholmsbörsens mer okända men också mest stabila maktsfärer.

1994 köpte Bergman & Beving upp ett antal företag inom järnvaruhandeln, Järnia AB, Luna AB och Essve. Det kom att bli grunden till det moderna företaget som numera heter B&B Tools AB. år 2001 avknoppades delar av företaget och de oberoende företagen Lagercrantz Group AB samt Addtech AB skapades.  Ägandet i alla tre bolagen är likartat, med Tom Hedelius och Anders Börjesson som kontrollerande aktieägare och med familjen Säve och Per Stenberg som mindre aktieägare. I B&B Tools med 3 000 anställda kontrollerar Hedelius och Börjesson sammanlagt25,6% av rösterna, i Addtech AB med 1 300 anställda 30,6% och i Lagercrantz Group med 600 anställda 31,7%. Utöver detta äger Anders Börjesson med familj också företagen Cibenon AB och Cibenon Invest AB med cirka 200 anställda i kontrollerade bolag och omkring 100 anställda i minoritetsägda företag. Totalt finns alltså 5 100 anställda i företag som kontrolleras av Tom Hedelius och Anders Börjesson. De båda sitter i alla de gemensamt kontrollerade företagensstyrelser.

Patricia Hedelius, enligt uppgift med nära band till Tom Hedelius, är en känd börskommentator. Kanske kan dettta utgöra ett problem för opartiskheten i olika bedömningar på samma sätt som den kan vara det i andra fall med journalister och beroendeförhållanden till näringslivsintressen. Trots att Tom Hedelius byggt upp en liten egen finansgrupp tillsammans med Anders Börjesson är han fortfarande en viktig makthavare i Handelsbankgruppen.

Tom Hedelius son Henrik Hedelius (1966-) är verksam inom den svenska finanssektorn. Han sitter bland annat i styrelserna för Vinovo AB och Remium.

Läs mer: SVD1, 2, 3, 4, 5, RT, E24_1, HD, Newsdesk, AV1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, VA1, 2,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2010.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , , , , , , , , , , ,, , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.