Bluff & Bedrägeri – Altor, Carnegie och OW Bunker

Det danska företaget OW Bunker börsnoterades i mars 2014. Priset på aktierna sattes till 145 danska kronor per styck. Ansvariga för börsnoteringen var US-amerikanska Morgan Stanley och svenska Carnegie Bank. Fler än 20 000 småsparare och institutioner nappade på erbjudandet och de två företagen kunde inkassera cirka 55 miljoner kronor.

Första dagen på börsen steg aktiekursen till 170 kronor och företaget var formellt värt 8 miljarder. Företaget hade 600 anställda i 29 länder och en flotta på 30 fartyg. Huvudverksamheten omsättningsmässigt var dock oljehandel. Riskfylld oljehandel. Men riskerna underskattades i prospektet inför börsnoteringen. Trots att Carnegie borde ha varit en position som borde gett dem god insyn i OW Bunker:

I maj 2014 värderade Carnegie aktien till 220 kronor och rekommenderade köp. I november samma år hade företaget gått i konkurs:

Krisen blev akut över en natt sedan det i veckan avslöjades att medarbetare i dotterbolaget Dynamic Oil Trading i Singapore misstänks för bedrägeri inom handeln med olja.

Förlusterna ska uppgå till 125 millioner dollar. Därutöver har rederiet informerat om 900 miljoner danska kronor i förlust på grund av felspekulation i olja.

Majoritetsägare i OW Bunker är sedan 2007 svenska riskkapitalbolaget Altor som genom fonden Altor Fund II äger drygt en tredjedel av oljerederiet som förra året omsatte 17 miljarder dollar.

[…]

I Danmark dramatiseras rapporteringen av att OW Bunker var landets tredje största verksamhet om man mäter den i omsättning – man handlade i stora oljevolymer.

Konkursen innebar att aktierna var värdelösa. Huvudägare i OW Bunker var riskkapitalbolaget Altor som också är huvudägare i Carnegie. Det är lätt att misstänka att det hela inte gått rätt till och att bolagen fört småsparare och andra bakom ljuset när det gäller tillståndet i OW Bunker. Om det verkligen var så får väl framtiden utvisa, men det går inte att kommaundan misstankarna om oegentligheter. Som Andreas Cervenka skriver:

Faktum är att Bluff & Bedrägeri verkar ha varit ett eget affärsområde hos många Wall Street-jättar, att döma av de senaste årens processer där de tvingats betala hundratals miljarder i böter och skadestånd.

För Morgan Stanley är OW Bunker lite av business as usual. För Carnegie kan smällen bli desto mer kännbar. Förutom ett potentiellt skadestånd solkas även varumärket.

Som huvudägare i såväl Carnegie som OW Bunker drabbas förstås också Altor av misstankarna om oegentligheter. Kanske blir det svårt att hädanefter få in pengar till företagets fonder. Inte heller blir det lätt för Altor att försöka börsintroducera Carnegie Bank. Misstankarna om oegentligheter och slarv har också lett till skadeståndksrav på bankerna och på huvudägaren Altor:

Carnegies roll i skandalen med OW Bunker – som gick i konkurs ett drygt halvår efter börsnoteringen i fjol – har tidigare kostat Carnegie uppdraget som rådgivare vid börsnoteringen av Novo Nordisk-bolaget NNIT, har danska tidningen Börsen tidigare uppgett.

[…]

Konkursen har bland annat även resulterat i att 25 av Danmarks största institutionella ägare gått samman och ställt ett miljardkrav på nyckelaktörerna bakom kollapsen. Bland de återfinns även huvudägaren, svenska riskkapitalbolaget Altor.

Carnegie avfärdar dock riskerna för att de ska drabbas av att få betala skadestånd. Det kan tyckas som en märklig inställning, men är väl egentligen ganska symptomatiskt för den arrogans som tycks finnas i bankvärlden.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,, , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.