Altor Equity Partners – Harald Mix

Harald Mix var en av grundarna av riskkapitalbolaget IndustriKapital (numera IK Invest) år 1993 men han hoppade av och grundade år 2003 istället Altor. Idag är Altor Equity Partners förvaltare av 3,8 miljarder euro i tre fonder och Nordens fjärde största private equityföretag. Fonderna är som brukligt registrerade i Jersey och det hela är organiserat för att minska skatten så mycket som möjligt för investerare såväl som för partners.

Partners i Altor Equity Partners är, förutom Harald Mix, Bengt Maunsbach, Claes Ekström, Fredrik Strömholm, Hugo Maurstad, Jaako Kivinen, Reynit Indahl, och Stefan Linder.

Altor är en av de stora investerarna i privatiseringen av de svenska apoteken i och med att man äger Apoteket Hjärtat med omkring 2 000 anställda. Man äger också läkemedelsföretaget Ferrosan med 700 anställda liksom en lång rad andra mindre och medelstora företag i andra branscher som exempelvis Verkstadsföretaget Aalborg Industrier (2 000 anställda), cateringföretaget Euro Cater (1 500), livsmedelsföretaget Meyn ( 1 200), Navico (1 300) som sysslar med marinelektronik, Papyrus (2 700) som sysslar med pappersförsäljning och Åkers(med 2 000 anställda). Överhuvudtaget har man mycket intressen i industrier och företag med marin anknytning. Det enda större företag man kontrollerar är telefon- och elekrtronikunderhållsföretaget Relacom med cirka 17 000 anställda. Totalt finns omkring 38 000 anställda i bolag som Altor kontrollerar och nästan 3 000 i företag som man kontrollerar tillsammans med annan ägare. Ävenfinansföretagen Carnegie och MaxMatthiessen ägs av Altor, i bägge fallen ägs bolagen tillsammans med familjen Tigerschiölds Bure.

Läs mer: Cision1, 2, 3, Newsdesk, DN, RT1, 2, VA1, 2, 3, 4, GP, SVD, E24_1, 2,PA, IDG, AV1, 2, 3, NyTeknik,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,, , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.