Handelsbanken – makthavarna

Handelsbanken är Sveriges största personalkontrollerade företag. Genom korsägande via personal- och pensionsstiftelser kontrollerar Handelsbanken tillsammans med AB Industrivärden och SCA många av Sveriges storföretag. Makten utövas av en liten grupp människor, uteslutande män. Dessa män är:

Hans Larsson, ordförande i Handelsbankens styrelse, ordförande i styrelserna för Attendo AB, Valedo Partners Fund 1 och 2 AB samt styrelseledamot i AB Industrivärden och Holmen AB. Han kommer att avgå som ordförande så hans maktposition kommer att försvagas.

Anders Nyrén, vice ordförande i Handelsbankens styrelse, styrelseordförande i Sandvik AB samt styrelseledamot iTelefonaktiebolaget L M Ericsson, Ernströmgruppen AB, AB Industrivärden, Svenska Cellulosa AB SCA, SSAB AB och AB Volvo.

Pär Boman, VD i Handelsbanken samt styrelseledamot i Svenska Cellulosa AB SCA och Svenska Bankföreningen.

Jan Johansson, VD i SCA och styrelseledamot i Handelsbanken, SSAB AB och Svenska Cellulosa AB SCA.

Sverker Martin-Löf, styrelseordförande i AB Industrivärden, Svenska Cellulosa AB SCASSAB AB, vice ordförande i Telefonaktiebolaget LM Ericsson samt ledamot i Handelsbanken och Skanska AB.

Utöver dessa män som är de centrala makthavarna finns det några makthavare i bakgrunden. De som förvaltar personalens aktieinnehav och makt i Handelsbanken. Här är mansdominansen inte lika stark.

Tommy Bylund heter ordföranden i Personalstiftelsen Oktogonen. Han sitter också i Handelsbankens styrelse. Oktogonen är den instans som i slutändan kontrollerar och äger Handelsbanken så Tommy Bylund är att betrakta som en mäktig person. Han är också styrelseledamot i Ljusdals kommuns näringspolitiska stiftelse Närljus.

I Handelsbankens styrelse sitter ytterligare en person från Oktogonen, Charlotte Skog. Hon är ledamot i Oktogonens styrelse och vice ordförande i Finansförbundets koncernklubb i Handelsbanken.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2013.

Intressant?
I media: AV1, 2, VA1, 2, 3, 4, SVD1, 2, Fokus,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,, , , ,

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.