Handelsbanken – kontrollerade företag

En stor del av de de stora och kända svenska företagen kontrolleras av Handelsbanken, främst via investmentbolaget AB Industrivärden. Först och främst är det Svenska Cellulosa AB (SCA) som också är ett av de centrala företagen i ägargruppen. De företag man kontrollerar eller delvis kontrollerar är:

Namn, antal anställda

Total är det  cirka 402 000 anställda i dessa företag, varav 264 000 i helt kontrollerade företag. Det innebär att Handelsbanken är en av de allra största finansgrupperna i Sverige. Wallenberggruppen är den enda som är större.

HandelsbankenHandelsbanken är ett företag som kontrolleras av sin anställda via Personalstiftelsen Oktogonen. Företagn i gruppen uppvisar inte samma typ av ägarförhållanden. Man tycker att Handalsbanken som personalkontrollerat företag borde kunna uppmuntra till likande förhållanden i de företag man har dominerande ägarintressen i. Men inget sådant är märkbart.

I SCA äger SCA:s personalstiftelse visserligen aktier motsvarande 0,6% av rösterna, men det är ju inte mycket. Istället fungerar SCA:s pensions- och personalstiftelser som ett maktverktyg i Industrivärden där de sammanlagt kontrollerar 16% av rösterna. Handelsbankens Pensionsstiftelse, Handelsbankens Pensionskassa samt Jan Wallanders och Tom Hedelius Stiftelse kontrollerar tillsammans 30,3% av rösterna.

I Sandvik kontrollerar Handelsbankens Pensionstiftelse 3,8% av rösterna, i Indutrade har Handelsbankens Pensionsstiftelse och Pensionskassa 4,9% av såväl kapital som röster och i Skanska 1,0% av rösterna.

I själva banken äger Oktogonen 10,3% och Handelsbankens Forskningsstiftelse 0,6%.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2013

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, AV1, 2, 3, 4, VA1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , , , , , ,, ,

 

2 svar på “Handelsbanken – kontrollerade företag”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.