Sampo-Nordea – två stater i samarbete

Nordea är Nordens största bank när det kommer till antalet anställda, hela 35 000 jobbar nämligen inom banken. Den största aktieägaren i Nordea är den svenska staten med 19,9% av aktierna och rösterna. Den finska försäkringskoncernen Sampo äger 10,9% och olika Nordea-fonder 5,3%. Detta innebär i praktiken att banken kontrolleras av den svenska staten och Sampo tillsammans.

Sampo har 7 000 anställda varav 2000 i Sverige, främst i dotterbolaget If Skadeförsäkring, Förutom If är också försäkringsbolagen Varma, Kaleva och Mandatum Life knutna till Sampo. Det senare är ett dotterbolag och de två första är så kallade samarbetsbolag som Sampo inte kontrollerar men ofta innebär deras ägande att andra ägare i bolagen blockeras från inflytande. I Sampo äger den finska staten 13,9% och Statens pensionsfond (Finland) ytterligare 0,81%. Kaleva äger 1,07%, Varma 8,6% och finansmannen Björn Wahlroos 2,05%. Sampo kan sägas vara kontrollerat av den finska staten tillsammans med företagsledningen. Precis som i alla andra stora finska företag äger också försäkringsbolaget Ilmarinen ganska stor post i Sampo.

Ett företag som kan sägas vara kontrollerat av Sampo, tillsammans med en annan ägare dock, är det stora finska media-företaget Alma Media med nästan 2 000 anställda. I Alma Media äger Mandatum Life 8,93%, Kaleva 5,61% och Varma 9,85% vilket ger 24,39% totalt. Den Danske Bank, som kontrolleras av familjen Maersk McKinney Möller äger 16,03%. Dessa två ägargrupper kan sägas kontrollera företaget tillsammans. Totalt finns alltså cirka 44 000 anställda i företag som finansgruppen kontrollerar själv eller tillsammans med någon annan.

Gruppen har också begränsat minoritetsintresse i det estländska rederiet Tallink då Nordeafonder äger 9,6% av bolaget som har cirka 6 000 anställda, liksom i Cardo (Sampo äger 10,0% via If) där det också finns 6 000 anställda.
Bland makthavarna i gruppen (som ju kan sägas bestå av två delgrupperingar, Sampo resp. Nordea med Björn Wahlroos som sammanknytande länk) märks:

  • Björn Wahlroos, Sampo, Nordea, Saara & Björn Wahlroos Stiftelse, UPM-Kymmene, Mannerheimstiftelsen, Forskningsstiftelsen ETLA
  • Tom Berglund, Sampo, Saara & Björn Wahlroos Stiftelse, Helsingfors Handelshögskola, Svenska Handelshögskolan
  • Matti Vuoria, Sampo, Varma, Danisco, Stora Enso, Wärtsilä, TELA, FRHK
  • Kari Stadigh, Sampo, Mandatum Life, Varma, Kaleva, Aspo, Alma-Media
  • Marie Ehrling, Nordea, Telia Sonera, Oriflame, Securitas, Safe Gate, Home Maid
  • Lars G. Nordström, Nordea, Posten, Telia Sonera, Viking Line, Kungliga Svenska Operan
  • Hans Dalborg, Nordea, Axel Johnson AB, SITE, SIFR, IVA
  • Timo Peltola, Nordea, Telia Sonera, SAS, Neste, AW-Energy

Det är visserligen två stater som är största ägare i de två bolagen Nordea och Sampo, men det är Björn Wahlroos ande som vilar över det hela.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2008 (det har skett en del sen dess, vilket jag snart ska skriva om)

Läs mer: E24_1, VB, YLE, HBL, Realtid, DI1, Affärsvärlden1, E24_2, DI2, SVD,Affärsvärlden2, Affärsvärlden3, E24_3, E24_4, E24_6, VA1, Affärsvärlden4,

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , ,, , , , ,

Ett svar på “Sampo-Nordea – två stater i samarbete”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.