Bennet

Många partier tycks ha sin egen storkapitalist. Moderaterna har Douglas, folkpartiet harAx:son Johnson, junilistan har Hagströmer och socialdemokraterna har Carl Bennet, den adlige huvudmannen i en av Sveriges 15 största finansfamiljer. Till och med vänsterpartiet hade en egen storkapitalist en gång i tiden, Refaat El-Sayed.

Som finansfamilj är Bennet ganska ny. Makten och inflytande har byggt upp från 1980-talets slut och framåt. maktbolaget är Carl Bennet AB som inklusive sitt dotterbolag Lifco har cirka 2 300 anställda. i Carl Bennet AB äger familjen Bennet 100%. Via Carl Bennet AB kontrolleras Getinge (CBAB 48,8%) med 10 400 anställda och Elanders (CBAB 45%) med 1 700 anställda. Totalt finns nästan 15 000 anställda i bolag som Bennet kontrollerar.

Själv sitter Carl Bennet i styrelserna för Carl Bennet AB, Getinge, Elanders, Lifco, Boliden och SSAB. Andra makthavare i gruppen är Johan Stern som sitter i styrelserna för Carl Bennet AB, Getinge, Elanders, Lifco, Healthinvest Partners, Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket och Strand Kapitalförvaltning AB och Axel Wachtmeister som sitter i bl.a. Carl Bennet AB, Lifco och en del andra dotetrbolag till Carl Bennet AB.

Den relativt nära relationen mellan Carl Bennet och socialdemokratin är förmodligen en av orsakerna till att sossarna inte vill återinföra förmögenhetsskatt och en mer rättvis fastighetsskatt.

Läs mer: Makthavare.se, SVD, Affärsvärlden1, Realtid, VA1, DI, Världen idag,Nina Unesi, Affärsvärlden2, DN, GP, Dagens Arbete, Dagens PS, VA2,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , ,

Ett svar på ”Bennet”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.