Kinnevik – också en stor markägare

Investment AB Kinnevik är en stor markägare. Dock inte längre i Sverige. Tidigare ägde man via dotterbolaget Mellersta Sveriges Lantbruks AB tre större jordbruk i Sverige, Svedberga (idag 695 ha) i Skåne som idag ägs av Svedberga Lantbruks AB, Ullevi (570 ha) i Östergötland och Russelbacka i Västergötland. Det sista av dessa, Ullevi, såldes 2006. Istället köpte man på sig jord i Polen där Kinnevik idag via dotterbolagetRolnyvik brukar 6 700 ha jordbruksmark och äger omkring 7 000 ha mark totalt. I likhet med de flesta stora jordbruksföretag i Sverige tar även Rolnyvik emot stora bidrag från EU.

Vid sidan av Rolnyvik så äger Kinnevik också 24,9 % av företaget Black Earth Farming Ltd på den brittiska skattesmitarön Jersey. Via ett bolag äger man en lång rad företag på Cypern och i Ryssland som i slutändan äger en rad jordbruksföretag och stora arealer mark i Ryssland. Totalt har företagskoncernen Black Earth 1 800 anställda och äger omkring 260 000 ha mark men man brukar totalt 318 000 ha. Den ryska delen av koncernen sköts via företaget Agro-Invest i Moskva. Förutom Kinnevik så kontrolleras Black Earth Farming av familjen Lundins bolag Vostok Nafta. Kinnevik ägs för sin del i huvudsak av familjen Stenbeck.

Kinnevik äger för sin del också företaget KinnAgri. Ett företag som förvaltar och driver jordbruksegendomar samt fungerar som konsult för folk som vill investerara i jordbruk, mark och liknande:

KinnAgri specialiserar sig på jordbruksinvesteringar och arbetar med privatpersoner, familjeföretag, institutioner, företag och fonder som söker exponering mot jordbruksinvesteringar, operativ verksamhet inom jordbruk samt investeringar i den globala värdekedjan. Verksamheten har omfattande konsulterfarenhet ifrån hela Europa, inklusive hantering av över 300.000 hektar jordbruksmark i Storbritannien, Frankrike, Ungern, Polen, Rumänien, Ryssland och Ukraina och har åtagit sig jordbruksförvaltanderådgivning för investerare i Mellanöstern, Afrika och Latinamerika Amerika.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2013.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , ,, , , , ,, , , ,

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.