von Euler & Partners och Gadd & Co

En artikel från 2011.

2002 startade Paulina von Euler bolaget Gadd & Co som en så kallad privatbank, ett ”family office” eller oberoende kapitalförvaltare. Den här typen av bolag har många namn, men deras verksamhet handlar om att förvalta pengar för mycket rika människor:

Många av de finansiella entreprenörerna som startat egen firma har lång erfarenhet, ofta från någon av bankerna och inte sällan från just SEB.

– En viktig orsak till att jag valde att arbeta med oberoende rådgivning är att jag tycker att det är lojaliteten till kunden, inte till banken, som är viktigast. Som oberoende är man fri från produktförsäljning och branschen är redan full av duktiga säljare. Jag vill ge de bästa råden och då måste man ha en öppen arkitektur och hela världen som spelplan, säger Paulina von Euler, vd Gadd & Co.

”Öppen arkitektur” är finansspråk för att utvärdera och rekommendera andra leverantörers produkter, till exempel andra fonder än den egna bankens.

[…]

Gaddgruppen består av tre fristående bolag som är verksamma i Sverige, Schweiz och Luxemburg och lyder under finansinspektionerna i respektive land. Staffan Gadd, tidigare vd i den brittiska investmentbanken Samuel Montagu, är en av grundarna till det schweiziska bolaget.

I Sverige startades Gadd & Co av Paulina von Euler år 2002. Hon har tidigare varit ansvarig för förvaltning av familjestiftelser på SEB samt arbetat på Trevise Bank. Gaddbolagen förvaltar i dag cirka 6,5 miljarder kronor

Idag heter företaget von Euler & Partners och ägs förutom av Paulina von Euler också av Peder Kruse, Stefan Widenfelt, Björn Pettersson, Inga Wahldén och Anita Ahlström. I bolaget arbetar för övrigt Hampus Axsäter, Oscar von Sydow, Helene Söderholm och Micaela Barnekow. I styrelsen återfinns Urban von Euler (gift med Paulina von Euler), Peder Kruse, Marie Lidgard, Clas Reuterskiöld, Stefan Widenfelt och Paulina von Euler.

Paulina von Euler har också andra styrelseuppdrag och sitter exempelvis styrelsen för Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning.

Staffan Gadd som var den ursprungliga initiativtagaren till Gadd & Co i Schweiz, Sverige och Luxemburg byggde också upp Scandinavian Bank i London med start för över 40 år sen. Senare hamnade han som nämns ovan i investmentbanken Samuel Montagu. Gadd & Cie SA består idag av två sammanhörande bolag, ett i Schweiz och ett i Luxemburg. Man samarbetar med von Euler & Partners som kallas för ett anknutet bolag på Gadds hemsida. Bolagen tycks medvetet vara inriktade på rika svenskar då man har flera svenskar bland de anställda förvaltarna.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.