Strand Kapitalförvaltning AB – Salén, Wehtje, Bonnier

En artikel från 2012.

Strand Kapitalförvaltning AB är både privatbank (diskretionär förvaltare) och driver två egna hedgefonder. Allt för sin kunder bland de superrika svenskarna. Företaget som startades år 2004 har kopplingar till två tidigare storfinansfamiljer och en nutida.

Bland delägarna finns nämligen Frans Wehtje från den familj som förr ägde större delen av den svenska byggmaterialindustrin och det största byggföretaget, Skanska. Hans syssling är Marie (född Wehtje) Wallenberg som är gift med Jacob Wallenberg och sitter i styrelsen för den idag ökända internatskolan Lundsbergs. Frans Wehtjes pappas kusin Olga Wehtje var gift med Jacob Wallenbergs farbror Marc Wallenberg. Olga Wehtjes syster Eva Wehtje var i sin tur gift med Adolf Lundin. Frans Wehtje är därmed också syssling till Ian Lundin, Lukas Lundin och Marcus Wallenberg.

I styrelsen för Strand sitter Staffan Salén från en familj som en gång var en av Sveriges stora redarfamiljer. Han äger idag en rad mindre företag och sitter i styrelsen för flera företag och organisationer som Skyways, Westindia, E-Work Scandinavia, Sagax, Landauer Ltd, KSSS och Stockholms Universitet. Som ordförande i KSSS (Kungliga Segelsällskapet) efterträdde han Jacob Wallenberg.

Övriga styrelsemedlemmar är Sten Westerberg som också har styrelseuppdrag i Bonnierkoncernen som ju ägs av familjen Bonnier som fortfarande tillhör den svenska storfinansen, Annicka Möller och Leif Möller som tidigare var ägare till Mekonomen som de dock numera sålt samt Johan Thorén. Det finns anledning att tro att Strand förvaltar pengar för både familjen Möller såväl som för medlemmar i familjerna Bonnier, Salén och Wehtje.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2012.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.