Persson Ekdahl, Harstad och Lavold – Betsafe och Optimizer Invest

Henrik Persson Ekdahl startade sitt första företag år 2003, ett inkassoföretag vid namn Parktrade Euro som drev parkeringsböter för utlandsregistrerade bilar. 2005 startade han spelsajten Bestpoker och gjorde sig av med inkassobolaget. Spelföretaget registrerades i skatteparadiset Malta där det också var mycket lätt att få en spellicens. Två år efter starten börsnoterades Bestpoker på börsne i London. Persson Ekdahl sålde därefter sina aktier och blev en förmögen man..

Norrmannen André Lavold startade 2006, ett år innan Bestpokers börsnotering, sitt spelbolag Betsafe och ville ett år senare ha med Henrik Persson Ekdahl som delägare efter att denne sålt sina aktier i Bestpoker. Betsafe byggdes bl.a. upp genom omfattande reklam via bland annat sponsring av free­style-skidåkare och MMA-turneringar. 2011 sålde de bolaget till konkurrenten Betsson för 700 miljoner kronor. Innan Lavold startade Betsafe arbetade ha först på det svenska spelbolaget Expekt för att sen vara med om att starta och bygga upp Nordic Bet som lanserades 2002. Även Nordic Bet hade sin verksamhet baserad på Malta.

Efter försäljningen blev Henrik Persson Ekdahl blev VD för Betsson Group. Bolaget var börsnoterat och hade 700 anställda. 2012 lämnade han detta företag för att tillsammans med André Lavold och Mikael Harstad, båda två tidigare engagerade i Betsafe, starta ett investmentbolag med syfte att investera i nya teknikföretag. Bolaget fick namnet Optimizer Invest.

En av de första investeringarna som gjordes var i Catena Media, ett reklamföretag som idag har cirka 400 anställda och är börsnoterat sen 2016. Bolaget sysslar med att skaffa kunder till spelföretag genom online-annonsering (affiliate-annonsering). 50% av bolaget ägdes av Optimizer-Invest när investeringen gjordes. Idag är ägarandelen mindre än 5% och dessutom är det Lavold och Persson Ekdahl som äger aktierna personligen. När Optimizer Invest sålde sina aktier sjönk börskursen kraftigt. De två huvudintressenterna i Optimizer Invest och Catena Media har kritiserats kraftigt för sin försäljning av aktier av en del finansaanalytiker som menar att allt inte står rätt till i bolaget. Catena Media grundades av Emil Thidell och Erik Bergman. och enligt vissa uppgifter också av Henrik Persson Ekdahl. Grundarna har sålt sin aktier.

Bland andra tidiga investeringar märks spelbolag som Hero Gaming (Casino Heroes), Casumo och Betit Group, reklambolag som Talkiemedia samt e-handelsföretag som ZooZoo och Animail. I dessa företag har Optimizer Invest avvecklat sitt ägande men Betit är numera uppköpt av Gaming Inovation Group (GIG) i vilket Optimizer Invest uppger att de har ägande i det bolaget men de finns inte med i aktieägarförteckningen.

GIG hör hemma på Malta men är börsnoterat i Sverige med Swedbank Roburs fonder som största ägare med 9,2% följt av Robin Reed via Super Innovative Limited med 7,2%. Lavold äger 5,7% och Persson Ekdahl 5,2%. Precis som i Catena Media alltså. GIG driver bland annat sajterna Guts.com, Rizk.com, Betspin.com, Superlenny.com, Thrills.com och Kaboo.com samt reklamverksamhet. Robin Reed var tidigare VD men han fick avgå i september 2019.

Andra bolag som Optimizer Invest har investeringar i är spelbolagen Megalotto och G-Loot, onlinebokningsföretaget Playtomic, reklamföretagen Speqta (MyTaste) och Investoo Group, finansföretag med onlineverksamhet som Skilling, pensionera.se, Easy Payment Gateway, Sequra och Consector samt IT-företaget Readly med mera. Det sammanlagda antalet anställda i företagen är över 1 000 personer.

Henrik Persson Ekdahl och de andra grundarna av Optimizer Invest har också startat välgörenhetsstiftelsen Optimizer Foundation, som investerar i lokalt förankrade projekt för barns hälsa och utbildning i främst Indien och Östafrika.

VD på Optimizer Invest som är baserat på Malta är idag Petter Moldenius. Förutom att ägarna av Optimizer Invest framstår som rätt energiska personer verkar de fullständigt ointresserade att bidra till socialt fungerande samhällen genom att betala skatter då i stort sett allt de investerar i hör hemma i skatteparadiset Malta. Persson Ekdahl framstår också i intervjuer som en ytlig person som är mycket intresserad av att skryta och visa upp sin rikedom.

Läs också: Creandum – riskkapitalbolag med IT-känsla

Andra källor: Jon Mauno Pettersson och Erik Wisterberg, Sveriges nya miljardärer, 2019

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.