Ernst Rosén

Byggnadsfirman Ernst Rosén bildades 1952 av just Ernst Rosén förstås och var sedan en stor byggare i Göteborg under hela tiden fram till slutet på 1970-talet. De byggde en mängd bostadsfastigheter med olika former av statligt stöd inom det så kallade miljonprogrammet. Det var detta som gjorde bolaget till en av de största fastighetsägarna i Göteborg. Därefter avvecklades byggverksamheten och företaget blev en fastighetsägare och -förvaltare. 1989 köpte företaget in ett byggföretag, Flodén Byggnads AB och började bygga i egen regi igen. Flodén ägde också fastigheter i Alingsås och Lerum.

Kring år 2009 var Rosén inblandade i två problemaffärer som vållade en del uppståndelse. Dels i samband meden husockupation i Lorensberg. En av de stora patriciervillorna i området, som länge stått tom och sett ut som om den skulle renoveras har ockuperats. Ägare var då Ernst Rosén AB. Även när det gäller turisthotellet på Marstrand hamnade företaget i en liknande situation. Bägge konflikterna handlade om hur och när renovering eller rivning skulle ske samt att firman låtit husen stå tomma under en lång rad år så att de förfallit kraftigt.

Idag är Roséns fortfarande ägt av ättlingar till den ursprunglige grundaren. Företaget äger 50% i Kungsbackas största fastighetsägare, Aranäs. Den andra halvan ägs av Ivar Kjellberg Fastighets AB. AB Ernst Rosén äger också Nääs Fabriker i Tolered i Lerums kommun samt är en av fem delägare i den stora fastighetsägaren Prästgårdsängen i Göteborg.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.