Familjen Ander – NWT-gruppen

NWT-koncernen driver idag 16 tidningar i Värmland, Dalsland och Skaraborg. Det är en av Sveriges absolut lönsammast tidningskoncerner. Koncernen har drivits väldigt konservativt, aldrig varit först med någon nyhet, köpt andra tidningar när de har gått dåligt ekonomiskt. Hela agerandet kan sägas ligga i linje med tidningskoncernens starkt konservativa politiska linje. Det är en på alla sätt konservativ tidningskoncern vi pratar om. Men det har lett till att det idag är den nästa största tidningskoncernen i Sverige om vi också räknar med att de sen i år kontrollerar Stampen Media AB med bl.a. Göteborgs-Posten.

Ernst Ander köpte skuldtyngda Nya Wermlands-Tidningen (NWT) år 1914 för en krona, inklusive skulder. Tidigare hade han fungerat som tidningens tekniske ledare. Ernst Ander breddade sitt engagemang till att vara såväl direktör som chefredaktör (från 1921).

Gustaf Ander, son till Ernst Ander tog över ledarskapet för tidningen 1939 och under Gustafs ledning växte företaget till ett av landets mest framgångsrika tidningsföretag med stort ägande inom svensk landsortspress.

Dagstidningar av olika slag i Värmland och Skaraborgs län köptes av tidningskoncernen för att sen följas av uppköp i andra delar av landet. Karlskoga Tidning 1944, Filipstads Tidning 1960, Arvika Nyheter 1962, Hjo Tidning 1969 samt Skaraborgs (Läns) Allehanda (SLA), Mariestads Tidning, Fryksdalsbygden, Nya Kristinehamns-Posten, köptes upp under denna period.

Därefter köptes Nordvästra Skånes Tidningar (NST) i Ängelholm 1979, och Enköpings-Posten 1983. Från 2001 drevs NST ihop med Helsingborgs Dagblad som familjen Ander därefter ägde 50% av medan den ursprungliga ägarfamiljen Sommelius ägde resterande 50%. 2014 såldes Helsingborgs Dagblad till Sydsvenskan som ägs av Bonnierkoncernen. 2016 såldes Enköpings-Posten till NTM-koncernen.

Därefter vändes sig NWT-koncernen till Norge. År 2000 köpte de 20% av Bergens Tidende och några år senare började de köpa aktier i börsnoterade Schibsted ASA. Från 2009 ägs Bergens Tidende av Polaris Media ASA (börsnoterat det också). Schibsted AS äger idag 28,97% av Polaris Media medan NWT Media AS i Norge (dotterbolag till svensk NWT-gruppen AB) äger 26,43%. Polaris Media äger ett mycket stort antal lokaltidningar på norska Vestlandet, i Möre och Tröndelag samt norra Norge.

Under senare årtionden har koncernen främst köpt de tidningar de ännu inte kontrollerade i Värmland, Dalsland och Skaraborgs. Bengtsfors-Tidningen Dalslänningen köptes 2009, Karlskoga-Kuriren 2011, Provinstidningen Dalsland 2013, Värmlands Folkblad och Karlstads-Tidningen 2017 samt Nya Lidköping-Tidningen 2018.

Karlskoga-Kuriren övertogs från Promedia, ett företag där Stampen (GP och familjen Hjörne var huvudägare). Sen 2011 har tidningen gemensam redaktion med Karlskoga Tidning.

Ägare av Nya Lidköpings-Tidningen var familjen Hörling som hör till de som gick in i Stampen för att rädda företaget undan konkurs år 2016.

1978 blev Staffan Ander chefredaktör för Nya Wermlands-Tidningen och 1986 tog han tillsammans Lars Ander som företagets VD över ledningen för koncernen. 2000 blev Lars Ander koncernchef. Lars Ander dog 2015.

2015 kontrollerade familjen Ander 10 tidningar i Sverige med en total upplaga på cirka 122 000 exemplar. Detta gjorde koncernen till det 7:e största dagstidningsföretaget i Sverige.

NWT-koncernens tidningar i Sverige 2017

Först 2007 lanserade NWT en ordentlig webbsajt. De var en av de sista tidningarna i Sverige som lanserade en nyhetssajt på webben.

Ägarandelen i Schibsted har successivt ökat (2008 ägde NWT-gruppen 2,7%) och idag äger NWT-gruppen 3,7% av Schibsted ASA vilket innebär att de är näst största privata ägare efter Blommenholm Industrier AS som ägs av Stiftelsen Tinius.

2019 köpte PNV Media 51% av Stampen Media AB med tidningarna Göteborgs-Posten, Strömstads Tidning, Bohusläningen, Ttela, Hallands Nyheter och Hallands-Posten. Stampen Media hade redan 2015 sålt sin andel i Promedia. I PNV Media äger NWT-gruppen 20% och Polaris Media 70%. VK Media i Umeå äger 10%. Familjen Ander och NWT-gruppen framtstår därmed som den dominerande ägaren i Stampen Media med direkta och indirekta aktieinnehav på sammanlagt ungefär 33% i PNV Media (Blommenholm har ett indirekt ägande i PNV på 7%, Schibsteds indirekta andel är cirka 20%).

Ägare av NWT Gruppen AB är familjerna Staffan Ander, Lars Ander (dvs hans barn och fru) och Victoria Svanberg (75%) samt Ann-Marie och Gustav Anders stiftelse för mediaforskning (25%).

I styrelsen för NWT Gruppen AB sitter Staffan Ander, Victoria Svanberg, Jan Mårten Hulterström (ordf.), Stefan Anders Tage Persson, Per Anders Hestad, Patrik Tony Eriksson och Per Olof Robert Kristensson som ordinarie medan Lars Fredrik Ander, Carl Peter Ander, Jessica Ann Maria Södersten, Anna Ulrica Jönsson och Carl-Gustaf Joacim Carlsson är suppleanter. Victoria Svanberg är också ordinarie styrelseledamot i Polaris Media ASA medan Stefan Anders Tage Persson är suppleant.

2015 var Stampen Media Sveriges fjärde störst mediegrupp. Efter köpet av Stampen är NWT-gruppen och familjen Ander Sveriges näst störst mediegrupp efter Bonniers som köpt Mittmedia som tidigare var näst störst. Schibsted ASA som äger Aftonbladet och Svenska Dagbladet är det tredje största företaget och det var fallet också år 2015.

Antalet anställda i NWT Gruppen AB är ungefär 300, i Polaris Media AB cirka 1 000, i Stampen Media AB omkring 1 500 och Schibsted ASA 8 000. i Företag som är helt eller delvis kontrollerade av familjen Ander finns cirka 2 800 anställda och räknar vi in Schibsted ASA där familjen har ett minoritetsintresse handlar det om totalt 10 800 anställda.

Ett svar på ”Familjen Ander – NWT-gruppen”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.