Le Pain Francais och Café Cappuccino

Le Pain Francais är en av de större kafékedjorna i Göteborg med 13 kaféer på olika håll i staden och stadens omgivningar.

Le Pain Français startades 1995 av den franske bagaren André Talon som ett rent bageriföretag, Under de första åren ägnade sig företaget enbart åt brödleverans. Talon öppnade tillsammans med Christian Proust det första kaféet med bageri och konditori på Övre Husargatan i Göteborg hösten 1997.

Mellan 1998 och 2003 drevs kaféet av Anna Schärlin. Under hennes ledning renodlades det franska konceptet och blev snabbt mycket populärt. Även finkrogar som Basement, Fond och Sjömagasinet serverade på den tiden bröd från Le Pain Français. I början av 2000-talet fick kaféets hantverksmässiga tillverkning med råvaror och bagare från Frankrike uppmärksamhet i media.

Bröderna Samuel, Markus och Munir Samuelsson tog över kaféet 2003, och de har sedan övertagandet öppnat tolv nya enheter samt ett nytt konditori i anslutning till kaféet vid Opaltorget i Västra Frölunda. I juli 2013 öppnade Le Pain Français Bistro på Kungsportsavenyn 7. Bistron är ett franskt kafé kombinerat med restaurang och bar utspritt på fyra våningar. Inredningen och designen i bistron har uppmärksammats i internationell media och fått priser. 2014 öppnades Le Pain Francais Brasserie på Östra Larmgatan, också det ett kombinerat kafé och restaurang.

Familjen Samuelsson kaféverksamhet har också uppmärksammats i mindre smickrande sammanhang kring utnyttjande av gratis arbetskraft och fiffel. När det gäller det senare fann dock Pressens Opinionsnämnd att Göteborgs-Posten gått för långt och några olagligheter tycks inte ha begåtts i företaget.

I företaget Le Pain Français med moderbolaget Veraz Holding AB är förutom Samuel Samuelsson också två andra bröder verksamma. Bröderna är Munir Samuelsson och Markus Samuelsson. Det totala antalet anställda är cirka 100.

Syskon som inte är inblandade i Samuel Samuelssons företagskoncern är Anders Samuelsson och Jonny Samuelsson som bl.a. driver kaféverksamhet i företaget Café Cappuccino AB med totalt 7 caféer i Göteborg och ett i Stockholm inklusive Café Festival i Nordstan och Junggrens på Avenyn. Dessutom har han kafébolagen Café CN AB och Café Zaz AB. Alla  bolagen har AJS Café och Restaurang AB som moderbolag. I deras kafékoncern finns cirka 50 anställda.

Sammanlagt har familjen Samuelsson hela 20 kaféer i Göteborg.

Systern Silvia Samuelsson Waak sitter i nästan 20 olika företagsstyrelser däribland några i den egna fastighetsverksamheten.

Utöver det så är systern Gunilla von Platen känd från TV-programmet Draknästet,  och från sitt telemarketingföretag Xzakt Kundrelation AB. Även detta företag har i media anklagats för att ha byggts upp med hjälp av bidragsanställda, praktikanter, dåliga anställningsförhållanden och dåliga löner.  Men det är mycket länge sen och har knappast nån relevans idag. Hon sitter också i Cisions styrelse och är verksam i hjälporganisationen Hand in HandGunilla von Platens man heter Alfred von Platen och är VD i Xzakt Kundrelation AB.

Ett svar på “Le Pain Francais och Café Cappuccino”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.