Telia – bredband och TV

Telia som helhet har 21 000 anställda och omsatte 84 178 MSEK år 2016. Företaget har verksamhet i Azerbajdzjan, Danmark, Estland, Finland, Georgien, Kazakstan, Lettland, Litauen, Moldavien, Norge, Sverige, Turkiet och Uzbekistan. Moderbolaget heter formellt Telia Company AB. Huvudägare är svenska staten med 37,3 % av aktier och röster.

Företaget är i Sverige nätägare genom Skanova AB som äger både koppar- och fibernät, Svensk Stadsnät AB samt nätoperatör genom Telia Sverige AB, Svenska Stadsnät AB och Zitius Service Delivery AB. Dessutom tjänsteleverantör av fast bredband såväl som mobilt bredband via Telia Sverige AB och och mobilt bredband via Halebop. Telia är med bred marginal Sveriges största leverantör av bredband med en marknadsandel på 35%. Tvåan, Stenbecksägda Kinnevik med kontrollerade bolag som ComHem och Tele 2 har ungefär 22 %.

Utöver det sysslar Telia med betal-TV via bredband och strömmad TV via nätet, Telia Play Plus.

När det gäller betal-TV är Telia näst störst med en marknadsandel på ungefär 24 %. Överlägset störst är Kinnevik genom sin kontroll av Tele2, ComHem (inkl. Boxer) och Viasat.

För strömmad TV så är Telias marknadsandel betydligt lägre, 4 %. Även på detta område är Kinneviks-koncernen större genom Viaplay.

Som medieföretag kan vi räkna Telia Sverige AB (i alla fall delvis) som har 6 000 anställda, Svenska Stadsnät AB med ett 30-tal anställda och Zitius med cirka 100 anställda.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 svar på “Telia – bredband och TV”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.