Svenska Orient Linjen

När jag var liten så arbetade min far många år på en båt som tillhörde AB Svenska Orient Linjen. Då en del av Broströmskoncernen. 1984 köptes detta företag eller dess verksamhet av Rederi AB Transatlantic. 1986 bildades ett nytt bolag med namnet Svenska Orient Linjen AB och 1993 köptes företaget av Bylock & Nordsjöfrakt för att 1997 börsnoteras. 2003 avregistrerades detta företag från börsen efter att Imperial Shipping Ltd och Navalmar Lda (Enrico Bogazzi) köpt upp bolaget. 2006 blev Imperial Shipping ensam ägare av Svenska Orient Linjen (SOL).

Den båt pappa arbetade på hette Timmerland. SOL har än idag en båt med det namnet, numera dock den engelska motsvarigheten, Timberland. Ett rejält mycket fulare fartyg än det min far arbetade på. Den gamla Timmerland byggdes 1956 och skrotade 1982 i Pakistan.

Timberland

Timberland. Bild: Marcel & Ruud Coster

Timmerland

M/S Timmerland

Imperial Shipping Ltd är ett företag som i sin tur har två ägare, Scanmer AB som ägs av Michael Kjellberg och Sequana Maritime Ltd som ägs av Laurence Neil Coleman och Mark Ronald Coleman. Som vanligt i sjöfartssammanhang finns det en mängd bolag med olika ägarförhållanden och olika funktion. Registrerade i en lång rad länder där företag i skatteparadis är vanligt förekommande. Hur många sysselsatta det finns i företagsgruppen blir därmed en omöjligt uppgift att utreda. Men det är fler än det 40-tal anställda som SOL har.

SOL-koncernen själv har dotterbolag i bekvämlighetsflaggländer som Färöarna och Marshallöarna samt skatteparadis som Bahamas. Scanmer AB tycks för sin del ha ett dotterbolagi skatteparadiset Bermuda. Dessutom finns flera delägda bolag som Vinga Ship Management AB, ägt ihop med Swedia Shipping, och SOL Ahlmark Lines AB, ägt ihop med Ahlmarkskoncernen, SOL Continent Line AB som ägs ihop med Caiano-koncernen (familjen Eidesvik) med flera.

Mer: Transportnet, Västra Nyland, VF,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2014.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ett Svar på “Svenska Orient Linjen”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.