Anders Hultin

En av de mest framträdande svenska välfärdsoligarkerna är Anders Hultin. Han är ett av de tydligaste exemplen på hur en person som ingår i de rätta moderata kretsarna, är med och konstruerar ett system för privatisering av offentlig verksamhet och som direkt, när de politiska besluten är tagna, går över och är drivande i den privata skolbranschen. En typisk välfärdsoligark. En typisk privatiseringsoligark. Han är därmed en av flera svenska oligarker som berikat sig på det politiska system han själv varit med om att skapa. Andra är Peje Emilsson, Roger Holtback, Thomas Berglund, Bert Levin, Odd Eiken och Henrik Borelius.

Anders Hultin är också nära vän med finansminister Anders Borg. De har en gemensam bakgrund i moderata ungdomsförbundet i Linköping.

Under åren 1991 till 1994 arbetade Anders Hultin som politiskt sakkunnig för moderaterna på Utbildningsdepartementet under Per Unckel och Beatrice Ask. Det var då förslagen om de fristående skolorna (privatskolor under nytt namn), det fria valet, skolpengssystemet och att aktiebolag fick rätt att driva skolor, arbetades fram. I det arbetet hade Anders Hultin en ledande roll. Mycket snabbt, utan utredningar och utan konsekvensanalyser, arbetade Hultin med flera fram den moderata skolprivatiseringsmodellen. Bara något halvår efter regeringstillträdet hade de sin proposition klar och den antogs av Riksdagen.

Idéerna och utformningen av friskoleförslagen hämtade moderaterna från den US-amerikanska ekonomen Milton Friedman, som redan 1955 presenterade ett förslag där föräldrar skulle tilldelas statliga checkar för att kunna välja skola.

De förmånliga ekonomiska villkoren och att de undantogs från stora delar av skollagen skapade ett drivhus för de nya privatskolorna som ökade mycket snabbt i antal. Under 90-talet växte en privat skolmarknad fram där aktiebolag snabbt blev den dominerande ägarformen.

När moderaterna förlorade valet 1994 gick Anders Hultin över till att arbeta för privatskolorna på andra sätt och var med och grundade Friskolornas Riksförbund 1995. Några år senare, 1999, var han med och startade Kunskapsskolan tillsammans med Peje Emilsson. Anders Hultin var VD för Kunskapsskolan fram till 2007.

Därefter arbetade Anders Hultin en tid med att etablera Kunskapsskolan i England. Där arbetade han även för GEMS Education och för Pearson Education. Hösten 2012 kom han tillbaka i Sverige och blev VD för JB-Education, då  av de största skolkoncernerna i Sverige.

JB-koncernen hade stora problem, dels med kvaliteten i verksamheten och dels med att få elever till sina skolor. De gynnsamma villkoren för att starta privatskolor hade fördubblat antalet gymnasieskolor i Sverige och när elevtalen minskade efter 2009 kunde inte alla skolor fylla sina elevplatser. JB-koncernen blev ett av de första offren för denna kraftiga överetablering och knappt ett år efter att Anders Hultin hade tillträtt som chef gick JB-Education i konkurs. I JB-koncernens konkurs drabbades över 11 000 elever vid 36 skolor och 1 900 anställda.

I konkursen visade det sig att ägarna hade gjort olika bolags- och lånekonstruktioner för att undvika skatt och för att kunna plocka ut pengar ur företagen. I JB-koncernens fall hade de första ägarna plockat ut cirka 200 miljoner kronor av skolpengen. När de sedan sålde till ett riskkapitalbolag fick de ytterligare cirka 100 miljoner kronor.

Inför JB-konkursen tömdes dessutom företaget på pengar och företagsledningen lämnade över alla obetalda fakturor till konkursboet och skattebetalarna. Bara lönegarantin för de anställda kostade samhället cirka 100 miljoner kronor enligt Konkursförvaltarens uppskattning.

Anders HultinAnders Hultin var inte en av förlorarna i JB-konkursen. Genom sin verksamhet inom friskolebranschen hade han kunnat samla ihop ett kapital som räckte för att starta ett nytt privatskoleföretag. Vid konkursenplockade Anders Hultin ut de starkaste skolorna ur JB-koncernen och startade företaget ”Fria Läroverken” som han äger själv:

När en Vd som Anders Hultin efter mindre än ett år lyckas sätta en av Sveriges större friskolekoncerner i konkurs och en hel miljard av skattemedel är borta börjar det lukta märkligt. När det visar sig att samme Hultin varit starkt kopplad till hela friskolereformen, som sakkunnig på utbildningsdepartementet på 1990 talet, och dessutom var den som startade Friskolornas Riksförbund blir doften än mer unken. Han var Moderaternas starke tjänsteman vid införandet av friskolereformen 1992 i Carl Bildts (m) regering.

När John Bauer meddelade sin konkurs under våren och försommaren tog det bara några veckor innan det visade sig att Anders Hultin själv tagit över fyra av skolorna och koncernens huvudkontor i Danderyd. På Facebook firade han konkursen av John Bauer och sina egna fyra nya skolor med ett foto av ett dyrt årgångsvin. Till detta la han den klädsamma texten Because Im worth it. Allt detta applåderades av familjen Borg då Anders Borgs fru kommenterade Facebookutlägget med texten Självklart. Anders Hultin är nära knuten till Finansminister Anders Borg (m) som också var bestman på Hultins eget bröllop.

Fria Läroverken har fyra gymnasieskolor, 1 800 elever och drygt 200 anställda. Som ägare till Fria Läroverken agerar också Hultin politiskt genom att utöva påtryckningar på sina egna anställda så att de röstar som han vill i de politiska valen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.