Bengtsson – Siba

År 1951 startade Folke Bengtsson en liten butik på Herkulesgatan 7 på Hisingen i Göteborg där han sålde radioapparater och kristallkronor. Bengt Bengtsson tog över verksamheten 1961 och utvecklade SIBA till en radio- och TV-kedja. Företaget expanderade med flera butiker i Göteborg. 1974 öppnades vad som kom att bli Sveriges första stormarknad för Radio & TV, en ny stor butik på Backaplan, Göteborg.

I slutet av 1990-talet inledde SIBA en expansion med butiker i bland annat Stockholm, Norge och andra delar av landet.1996 lanserades hemsidan www.siba.se. 1997 byggde företaget  ännu större butiker med hemelektronikprodukter, förts genom en ombyggnation av butiken på Backaplan, vilken blev dåtidens största hemelektronikbutik i Sverige. Under 1990-talet fortsatte SIBA ut i landet. 1997 förvärvades kedjan ComputerCity och SIBA blev ett nordiskt företag med varuhus även i Danmark. Ytterligare ett steg i den nordiska expansionen togs med öppnandet av det första varuhuset i Norge i december 2000.

Idag är SIBA ett av Nordens ledande detaljhandelsföretag inom hemelektronik. SIBA saluför kapitalvaror inom radio, TV, datorer, telefoni och hushållsprodukter till privatpersoner såväl som företag. I koncernen ingår 39 elektronikvaruhus och sammantaget 42 försäljningsställen i Sverige, Norge och Danmark samt avdelningar för företagsförsäljning i Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Huvudkontoret ligger i Göteborg.

SIBA:s e-handel växte med 34 procent julen 2011.  Samma år  firade SIBA 60 års-jubileum. Dessutom köptes SIbas moderbolag Waldir AB företaget NetOnNet AB. 2014 firade SIBA Backaplan 40-årsjubileum. Bengt Bengtsson son Fabian Bengtsson var under åren 2011 till hösten 2014 VD för SIBA och ordförande i NetOnNet AB till maj 2015. Idag är Fabian Bengtsson aktiv ägare och ledamot i Waldir och NetOnNet Group AB. Han är tillsammans med övriga i familjen Bengtsson via Waldir AB huvudägare i Netonnet och SIba.

Fabian Bengtssons bror Martin Bengtsson var VD för ComputerCity fram till hösten 2014. Hans andra bror, Victor Bengtsson, är landschef för SIBA Norge. De har även en syster, Isabel Bengtsson. Familjen Bengtssons personuppgifter är skyddade på grund av kidnappningen av Fabian Bengtsson år 2005 och därför syns de inte på sajter som listar styrelsemedlemmar i deras bolag. Det totala antalet anställda i Waldir-koncernen är cirka 500.

Bengt Bengtsson var även med och grundade Resursgruppen 1977. Resursgruppen är ett finansbolag bestående Resurs Bank, Solid Försäkringar, TeleResurs och Reda Inkasso. Företaget har totalt 400 anställda. Det ägs idag till 55% av Nordic Capital Fund VII som blev majoritetsägare i Resurs Holding den 12 november 2012. Resterande 45% ägs av Waldir AB.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Bengtsson – Siba”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.