Cellmark

Handelshus uppfattas nog som en företagstyp som inte längre finns. Det är en mellanhand mellan tillverkande företag och kunder. På 1700-talet och 1800-talet var handelshus ofta de största företagen och de kontrollerade även järnbruk, sågverk, pappersbruk och annat. antingen genom direkt ägande eller genom att ägarna också ägde de tillverkande företagen.

Vissa handelshus har överlevt sen den tiden, en del har genomgått metomorfoser, som exempelvis D. Carnegie & Co som förvandlades till ett socker- och bryggeriföretag för att senare bli ett investmentbolag, finanskoncern för att idag vara ett fastighetsbolag. Banken Carnegie var ett dotterbolag till D. Carnegie & Co man har idag inget med det ursprungliga bolaget att göra.

Ett annat handelshus som fortfarande finns kvar är Ekman & Co. Grundat 1802, med rötter ännu längre tillbaks och idag återigen ägt av familjen Ekman som ägt företaget under större delen av bolagets existens.

Men Sveriges största handelshus och ett av Göteborgs (de flesta renodlade handelshus tycks finnas i Göteborg) allra största företag rent omsättningmässigt är inte gammalt.

Det handlar om CellMark som handlar med papper, pappersmassa, metaller, kemikalier samt maskiner för pappersbruk och massafabriker. Företaget har cirka 750 anställda och omsatte år 2012 21 miljarder SEK. Företaget har dotterbolag eller försäljningskontor i mer än 30 länder. Omsättningsmässigt är Cellmark det 58:e största företaget i Sverige.

Enligt de uppgifter jag kunnat finna ägs Cellmark av de anställda:

Företaget som startades av ett 20-tal arbetskamrater 1984 är fortfarande helt personalägt. Ca 90 anställda har numera aktier i företaget. Fyra av de ursprungliga grundarna finns kvar. Hans Kling är en av dem.

Om det även innefattar styrelsemedlemmar är oklart. Det innefattar i alla fall inte samtliga anställda. Det betyder sannolikt att företaget dagligdags och troligen också ägarmässigt kontrolleras av personer i företagsledande ställning. En del av styrelseledamöterna har en sådan ställning. Det gäller exempelvis VD Hans Kling och Vic Rice. Även Thomas Hedberg är delägare då han var en av grundarna. Andra styrelseledamöter är Jay Hambro från en sidogren av släkten Hambro och avlägsen släkting till finansfamiljen Hambro, Adrian Montague och Philippe Liétard.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2013.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,, , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.