Sundqvist

Maths O. Sundqvist (1950-2012), var en börspekulant som använde lånade pengar för att köpa på sig stora poster i olika börsbolag var en stor orsak till banken Carnegies problem under finanskrisen 2008. Det kan säkert vara det akuta skälet, men den bakomliggande orsaken är en osund företagskultur i Carnegie, som funnits ända sedan 1960-talet.

Samtidigt hör Maths O. Sundqvist till de personer som affärstidningarna beskrivit med uppskattning och vördnad de senaste åren. Men han blev alltså rik på lånade pengar och spekulation. En spekulation som ett banker uppmuntrade, bland dem Carnegie och Den Danske Bank.

Efter genomgången grundskola i Änge tog han värvning och blev furir på A4 i Östersund. I samband med att hans far Olle Sundqvist insjuknade återvände han hem, han var då i tjugoårsåldern och tog över familjens bussbolag, Olle Sundqvist Omnibus AB, vars verksamhet han successivt utökade genom att köpa fler bussar och genom att köpa upp andra bussbolag. 1980 sålde han företaget till Östersunds kommun för 8,7 miljoner kronor, och detta blev grundplåten för hans affärsmässiga expansion.

Sundqvist köpte trävaruföretaget RP-invest (föregångaren till dagens Jämtlamell) , därefter köpte Sundqvist kvarteret runt Sandström & Ljungqvist i Östersund för pengarna. År 1987 köpte han Högfors slott. År 1992 gick han in med pengar i Länstidningen Östersund, vars ägare A-pressen gick i konkurs, han blev sedan majoritetsägare i tidningen år 2002. 2006 sålde han i princip hela innehavet till Mittmedia som även äger före detta konkurrenten Östersunds-Posten.

Sundqvist samlade efterhand sina affärsintressen i bolaget Skrindan AB, som bildades i maj 1962 och dess pensionsstiftelse Släden. En betydande del av aktieaffärerna gjordes via dotterbolaget Skrindan Depå AB som bildades 1990. Den börsnoterade aktieportföljen i Skrindan var som mest värd cirka 12 miljarder och fastighetsinnehaven mellan 7,5-8 miljarder kronor. Samtidigt uppgick skulderna till mellan 7-8 miljarder kronor. Bland de större aktieposterna fanns 12 miljoner, röststarka A aktier i investmentbolaget Industrivärden. Dessa gav Sundqvist 4 % av rösterna i bolaget. Skrindan hade också stora aktieinnehav i Hexagon, SCA och Fabege. En stor del av fastigheterna ägdes av dotterbolaget Norrvidden AB och Fabös AB (Fastighetsaktiebolaget Östersund Storsjön). De första aktierna i Norrvidden köptes 2005. Släden är bland annat en av de större aktieägarna i Avanza Bank. Slädens aktieinnehav i Avanza var i augusti 2011 värt cirka 57 miljoner kronor.

Sundqvist drabbades under finanskrisen 2008 av ekonomiska problem till följd av vikande aktiekurser och tvingades sälja av stora aktieposter för att amortera lån. Carnegies lån till Sundqvist på en miljard kronor var en bidragande anledning till att banken förlorade sitt banktillstånd och därefter övertogs av Riksgälden. Han tvingades i mars 2009 skriva under en överenskommelse som gjorde att han förlorade ägandet i Skrindan. I stället övertog företaget Valot ägt av Carnegie aktierna i Skrindan. Avtalet mellan Sundqvist och Carnegie har varit livligt diskuterat. I utbyte mot att Sundqvist förlorade Skrindan fick han behålla ett antal skogsfastigheter och bolag. Bland dessa kan nämnas Eastridge AB som sysslar med trav och äger travhästar samt flygbolaget Jämtlands Aero AB. Jaktslottet Henvålen i Härjedalen med ett taxeringsvärde på 11 miljoner fick Sundqvist behålla samt en större fastighet på 1 204 hektar bredvid Rödkullen i Åre. Slottet i Högfors med dess 2 299 hektar mark, mestadels skog fick Sundqvist också behålla. På egendomen finns det förutom slottet 11 byggnader. Dessutom fick Sundqvists barn rätt till en del av överskottet vid avvecklingen av Skrindan AB.

Sundqvist var kusin till ekonomen och tidigare börskommentatorn Sven-Ivan Sundqvist. Sven-Ivan gav, genom bolaget SIS Ägarservice, 1985-2009 ut en sammanställning över de största aktieägarna i Sverige.

Intressant?
Bloggat: Annarkia, Lasse,
Borgarmedia: E24, AV1, FV1, ÖP, DI1, DI2, SR, SDS, SVD, AV2, AV3, VA1, VA2, VA3, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,, , , , , , , ,,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.