Refaat El-Sayed

En person från 1980-talet spekulativa era som är mycket känd men sällan nämns som en av spekulanterna är Refaat El-Sayed (1946-). Han nämns förmodligen sällan bland spekulanterna från den tiden då han ju byggde upp en industrikoncern, inte en finans- eller fastighetskoncern, med hjälp av samma mekanismer som andra byggde upp finanskoncerner och fastighetsimperier.

Det finns också likheter mellan uppbygget av Fermenta och IT-bubblan 15 år senare. Dvs en övertro på en viss teknik och teknikutveckling. I Fermentas fall handlade det om bioteknik som i början av 1980-talet var en slags IT-bubbla i sig själv:

Bo Hermansson sade upp sig den 4 december 1986.
– Det var oerhört lärorika 17 månader och 4 dagar, som gav mig en nyttig erfarenhet. Jag fick insyn i en värld med spekulativa börser, en övertro på biotekniken och en massa stora elefanter, i form av banker och storföretag, som var med och spelade.

Du trodde på Refaat El-Sayeds idéer?
– Ja, greppen var riktiga, däremot gick det för snabbt. Han skulle ha gett sig tid att konsolidera. Bolaget hade ändå en dominerande ställning inom baspenicilliner. Många blev bländade av biotekniken, precis som senare under it-bubblan. Alla rycktes med av börsuppgången, även jag. Jag minns att vi hade möten inom produktionen där vi frågade oss hur ekvationen går ihop. Vi var ju inget läkemedelsbolag med höga marginaler, vi var ett substansbolag som tjänade pengar på att vara effektiva i produktionen.

Det hela började 1981 då El-Sayed köpte penicillintillverkaren Fermenta från läkemedelsföretaget Astra (idag Astra-Zeneca). Företaget hade ursprungligen startats 1975 av Astra tillsammans med statliga Kabi. 1984 börsnoterades Fermenta, börskursen gick uppåt som en raket, man lånade på aktierna och köpte upp företag i andra länder som Italien, USA och Frankrikepå löpande band. Företaget växte och när börskursen stod som högst var Refaat El-Sayed en av Sveriges rikaste personer och i Strängnäs med omnejd fanns en mängd miljonärer då många anställda fått aktier i företaget.

I januari 1986 ingicks ett avtal om att förvärva läkedmedelsverksamheten i det då Volvoägda Sonessons. Denna verksamhet omfattade då läkemedelsbolaget Leo och Ferrosan, dialysföretaget Gambro och aktierna i bioteknikföretaget Pharmacia. Fermenta skulle betala med egna aktier. El-Sayed köpte aktier i Fermenta på marknaden, med lånade pengar, för att överlämna till Volvo.

Men i februari avslöjades att Refaat El-Sayed ljugit om sin doktorshatt i mikrobiologi. Avslöjandet gjordes av BJörn Gillberg, en känd miljökämpe, och fick Volvo att dra sig ur affären. Aktiekursen rasade och i slutet av 1986 avlöajdes oegentligheter i Fermentas bokföring samtidigt som vinstprognosen skrevs ner. Aktiens börsstoppades och El-Sayed tvingades bort från bolaget. Industrivärden tog över som huvudägare:

Läget förvärrades successivt under 1986 och nådde sin kulmen i mitten av december när oegentligheterna i bokföringen avslöjades. Fermenta gick från ett börsvärde på som mest omkring 11 miljarder kronor till nästan ingenting under ett år. Och Refaat El-Sayeds förmögenhet på omkring 4 miljarder kronor blev till en skuld på en miljard kronor.

För alla som trott på honom blev detta en pinsam historia: storföretagare som var villiga att göra affärer med honom, aktiesparare som förlorade mycket pengar, banker som skötte finansiering och affärsupplägg, revisorerna som inte granskade ordentligt, analytiker som felbedömde bolaget och ekonomijournalister som inte var tillräckligt kritiska.

I efterhand kan det dock konstateras att Fermenta faktiskt inte var ett luftslott även om uppköpen hade skett i för snabb takt och man fifflat med bokföringen. Fler uppköpta företag såldes för stora pengar:

Avyttringarna av både italienska Pierrel och amerikanska SDS Biotech innebar reavinster på totalt över en miljard. Pierrel köptes i januari 1985 för uppskattningsvis 360 miljoner kronor och såldes i slutet av 1990 för 500 miljoner kronor. SDS kostade i december 1985 cirka 750 miljoner kronor och såldes i december 1991 för 1,7 miljarder kronor.

I Fermentas styrelse satt en hel del höga chefer från olika svenska storbolag. De flesta av dessa är döda idag. Det var bland annat Gösta Bystedt, chef för Electrolux under stora delar av 1970- och 1980-talen, Ulf Widengren, Astrachef under samma tid, Ove Sundberg, chef för Kema Nobel, numera en del av Akzo Nobel och Sixten Englesson, uppfinnare av pumpar och chef för Flygt på 1960-talet.

En annan som satt i styrelsen och som gjort en karriär efteråt är Sören Mellstig som år 2000 blev VD i Gambro. Idag är han styrelsordförande i spekulationsbolaget EQT:s dotterbolag Aleris. En annan av personeran som var inblandade i Fermenta är Per Skåntorp som senare blev folkpartistisk politiker. Ingen person i företaget, utöver Refaat El-Sayed själv, kom i slutändan att dömas för något brott. Ekonomichefen Gaston Portefaix som dömdes i tingsrätten frikändes i hovrätten.

Vice VD:n i Fermenta, Bo Hermansson, som förmodligen vard en som avslöjade de ekonomiska oegentligheterna har sedan dess i huvudsak varit engagerad i den politisk sfären, med olika offentliga anställningar. Numera är han konsult.

Verksamheten i Fermenta är idag ägt av ett nederländskt företag och Refaat El-Sayed har byggt uppett nytt medicinföretag, Hebi Health Care. I motsats till många andra av 1980-talets spekulanter så kallas El-Sayed ofta för svindlare och lurendrejare i ekonomiska litteratur och tidskrifter. Jag kan inte se att han på något sätt skiljde sig från andra spekulanter från samma tid. Med ett undantag, han är invandrare och har ingen hemhörighet eller några kontakter i den svenska eliten, i den svenska överklassen så som exempelvis Gustaf Douglas, Sven Hagströmer, Karl-Adam Bonnier, Stig Klingspor, Anders Wall och Fredrik Roos har och hade. Något som förmodligen är en förklaring till att hans fall från näringslivets höjder blev så stort.

Bolaget Fermenta övertogs 1997 av fastighetsspekulanten Rolf L. Nordström och gjordes om till fastighetsbolag. Så småningom avvecklades dock bolaget efter ytterligare några uppköp och fusioner.

Läs mer: Sydsvenskan, DN1, 2, Sourze, RT1, 2, 3, AB12, AV1, 2, Newsdesk, LO-tidningen, EX, SVD,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2009.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,, , , , , , ,, , , , , , , , , ,, , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.