Barnevik

När jag som ung tonåring i Stenungsund brukade sommarjobba på Unifos Kemi AB och sen när jag fick fast jobb på fabriken som 18-åring fanns där en chef vid namn Willy Barnevik. Jag kommer inte ihåg exakt vilken position han hade, men han blev så småningom platschef för Union Carbides stora petrokemiska anläggning utanför Houston i Texas, närmare betsämt på en plats som heter Seadrift. I Seadrift arbetade också min far, som var anställd på Unifos från mitten av 1960-talet nån gång och fram till pensionen på 1990-talet, ett tag. Men då hade jag flyttat hemifrån.

Unifos Kemi AB ägdes på den tiden som Willy Barnevik fanns i företaget till 50% av Unions Carbide och 50% av KemaNobel (tidigare Fosfatbolaget). Idag är Unifos Kemi AB en del av företaget Borealis och heter Borealis Polyeten.Borealis ägs till 64% av International Petroleum Investment Company (IPIC), ägt av staten Abu Dhabi och till 36% av ÖMV, ett statligt österrikiskt företag. Willy Barnevik har aldrig blivit så känd, hans yngre bror blev desto kändare.

Willy Barneviks yngre bror är nämligen Percy Barnevik (1941-), under lång tid en av de centrala makthavarna inom Wallenbergsfären som varande VD för för ASEA 1980-87, ABB 1988-96 och med en mängd styrelseuppdrag i det svenska näringslivet under 1980- och 90-talen. Bland annat som styrelseordförande i Wallenbergs maktbolag Investor 1997-2002. Han inledde dock sin karrär inom näringslivet år 1969, utanför Wallenbergsfären, på Sandvik där han var vice VD 1979-1980. Han var en av dem som genomförde fusionen mellan svenska ASEA och schweiziska Brown Boveri vilket skapade storbolaget ABB år 1986. På samma sätt arbetade han med fusionen mellan Astra och Zeneca till storbolaget Astra-Zeneca. 1992 var han inblandad i fusionen mellan Investor och Wallenbergs andra maktbolag Providentia och 1994 köpte det fusionerade bolaget upp ytterligare ett av Wallenbergruppens investmentbolag, Export-Invest.

1994 skapades riskkapitalbolaget (Private Equity-bolaget) EQT och 1996 sålde Investor av sitt sen 1991 helägda bolag Saab-Scania i två delar, Saab Automobile till GM och Scania som noterades på börsen. Flygplanstillverkningen i Saab behölls och 1998 såldes en stor post av aktierna till britisk Aerospace och Saab som företab börsnoterades. 2002 tvingades Percy Barnevik lämna sitt uppdrag i Investor efter en större skandal med bonusar och pensionsavtal i ABB:

Percy Barnevik hade från sin tid på ABB ett pensionsavtal, som 2002 kom att röna stor uppmärksamhet i Svenska medier, dels för sin storlek, och dels för det faktum att ABB:s dåvarande ledning ifrågasatte avtalet.

Under de 8 åren som VD för ASEA följt av 9 år som VD för ABB dubblerades företagets aktiekurs 87 gånger, motsvarande en årlig genomsnittlig ökning om 30% under de 17 åren. Nettovinsten ökade 60 gånger och försäljningen 30 gånger. Baserat på detta resultat erhöll Barnevik en engångsersättning av 148 miljoner SFr när han pensionerades som VD 1996. 2002, sex år senare, under dåvarande styrelseordföranden Jürgen Dormannupplevde ABB större problem, vilket även sammanföll med att bolaget reste krav mot Barnevik.

I mars 2002 publicerades en förlikning, då Barnevik accepterade att återbetala 548 MSEK (och behålla 353 MSEK), samtidigt som förlikningen inte innebar något medgivande om brott eller legal skyldighet att genomföra återbetalningen. Även Barneviks efterträdareGöran Lindahl gjorde samtidigt en motsvarande förlikning.

Idag är Percy Barnevik engagerad i välgörenhetsorganisationen Hand in Hand, där han investerat ca. 100 MSEK. Hand in Hand försöker hjälpa kastlösa kvinnor i Indien samt i Sydafrika och Afghanistanatt starta egna verksamheter. Hand in Hand driver också skolor för uppsamling av barn som tidigare varit i barnarbete, hälsoprogram, medborgarcentra för spridning av demokratiska rättigheter till fattiga samt miljöprojekt avseende vatten och avfall. Han har dessutom fortfarande en mängd internationella uppdrag som rådgivare till olika regeringar och företag. Ingick också i många år i den så kalladeBilderberggruppen.

Percy Barnevik har dessutom donerat pengar till fotbollsklubben Oddevold och andra verksamheter i uppväxtorten Uddevalla såsom Bohusläns museum och Bohusläns Försvarsmuseum på gamla I17:s område.

Percy Barneviks son Jens Barnevik (1971-) har arbetat som fondförvaltare och analytiker på AMF Pension. Innan AMF var han institutionsmäklare på Myrberg Fondkommission och controller på Stora Schweiz AG. Tillsammans med Martin Wallin startade han fondbolaget Barnevik & Wallin Fonder med hedgefonden Teneo år 2006. En fond som sedan lades ner och istället fick han jobb på 4:e AP-fonden. Han återfinns också på den senaste listan över Sveriges mäktigaste under 40.

Läs mer: AB1, 2, DN1, 2, EX, Auto Motor & Sport, Affärslitteratur, Ny Teknik, E24_1, 2, SVD, VA1, 2,3, 4, 5, 6, AV1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, RT1, 2, 3,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2009.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , Investor, , , , ,, , , , , , , , , , ,

2 svar på “Barnevik”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.