von Kantzow

En tidigare svensk finansfamilj, en mindre finansfamilj, är familjen von Kantzow. Det är en familj som sällan nämns. De kontrollerade aldrig något av Sverige mer kända företag. Familjens förmögenhet härstammar ursprungligen från 1700-talet och slavhandel.

Det viktigaste företaget som familjen i moden tid kontrollerade var det företag som först gick under nmanet Bultfabriks AB. 1918 blev Hans von Kantzow (1887-1979) disponent och VD förBultfabriks AB i Hallstahammar. 1921 hade företaget 500 anställda. I samband med, han var också bergsingenjör, hans arbete i företaget uppfann han legeringen Kanthal som används som värmelement i elektriska ugnar. För att exploatera uppfinningen startade han företaget AB Kanthal år 1931.

På 1950-talet var Hans von Kantzow styrelseledamot i Ramnäs Bruk, Ferna bruk, Wirsbo-Ramnäs Kraft AB med flera företag. AB Kanthal blev dotterbolag till Bultfabriks AB år 1938. Troligen blev familjen von Kantzow dominerande ägare vid denna tidpunkt. Sannolikt var Hugo Stenbeck Sr rådgivare för familjen Kantzow när affären genomfördes. Hugo Stenbeck satt också länge i styrelsen för Bultfabriks AB. Stenbecks Kinnevik blev också delägare i Bultfabriks AB. I samband med detta övertog Kanthal Bultfabrikens stålgjuteri.

Verksamheten växte under 1940- och 50-talen med dotterbolag i Italien, USA och Brasilien. En modern industri byggdes parallellt upp i Hallstahammar, som vid 1950-talets början bestod av elektrostålgjuteri, smältverk, varm- och kallvalsverk samt tråddrageri. Kanthal tillverkade då världens tunnaste ståltråd. Antalet anställda var vid den här tiden omkr. 550. 1970 fusionerades Kanthal med moderbolaget för att bilda Bulten-Kanthal AB. Tre år senare hade företaget 4 900 anställda.

1972 ägde Hans von Kantzow AB 17,7% av rösterna i Bulten-Kanthal AB och familjen von Kantzow på annat sätt 2,4%. Samtidigt ägde familjerna Klingspor/Stenbeck via Kinnevik 3,7% och på andra sätt 1,9%. Familjen Söderbergs Ratos kontrollerade samtidigt 18,9% så företaget kan sägas ha varit kontrollerat av familjen von Kantzow tillsammans med familjen Söderberg.  Via Handels AB Kantzow ägde familjen samma år också 29,9% av Halmstads Järnverk AB i vilket Investment AB Kinnevik via Invik AB ägde 43,7%. Även i Kinnevik hade Hans von Kantzow AB en mindre aktiepost. Hans von Kantzow satt förutom i Bulten-Kanthals styrelse också i Kinneviks och Halmstads Järnverks styrelser och Hugo Stenbeck satt i Bulten-Kanthals styrelse förutom i företag som kontrollerades av Kinnevik.

Berth von Kantzow (1916-89), son till Hans von Kantzow var mellan 1949 och 1964 chef för Kanthals brasilianska dotterbolag och från 1967 chef för Ramnäs Bruk, dotterbolag till Bultfabriks AB. Senare blev han VD för hela Bulten-Kanthal AB. Berth von Kantzow efterträdde även fadern i styrelsen för Kinnevik.

1976 kontrollerade familjen von Kantzows holdingbolag Hans von Kantzow AB 18,8% av rösterna i Bulten-Kanthal AB och familjen von Kantzow kontrollerade privat och genom stiftelser 2,2%. Familjen Söderberg kontrollerade genom Ratos 15,0% och genom direkt ägande 12,2% och var alltså i det läget största ägare. Familjerna Klingspor/Stenbeck kontrollerade genom Kinnevik 4,0% och genom personligt ägande eller via andra företag 2,2%.

Den yngre sonen till Hans von Kantzow, Jarl von Kantzow (1938-), var åren 1972 – 1987 VD i Hans von Kantzow AB och Handels AB Kantzow. Från 1975 – 1989 styrelseledamot i Bulten Kanthal AB, Kanthal AB och sedan Kanthal-Höganäs AB. Deltog i utköpet av Kanthal AB 1992. Styrelseledamot där 1992 – 1997. Också ordförande i Berth von Kantzows och Hans von Kantzows stiftelser samt styrelseordförande i Lucent Oil 2006-11, därefter styrelseledamot, numera dock ersatt av sonen Johan von Kantzow (1971-), samt styrelsemedlem några småbolag. I Lucent Oil är Jarl von Kantzow och Johan von Kantzow också några av de större ägarna. Han äger också det tidigare så ökända bolaget Trustor AB.

Hans von Kantzows bror Erik von Kantzow (1896-?) köpte år 1922 gården Tvärdala och året därefterMinsjö säteri. Erik von Kantzow var styrelseledamot i en rad företag och föreningar, däribland Strömsnäs Pappersbruks AB, Mörrums Bruk AB, SIAB och Sveriges Skogsägares Riksförbund. Tvärdala såldes 1936 och 1970 löste Gustaf Fredrik von Kantzow (1926-?) ut sina tre syskon. Hans barn övertog i samma veva 75% av Minsjö. Sen 1993 ägs egendomen av Johan von Kantzow (1965-).

Lennart von Kantzow (1920-1998), kusin till Berth von Kantzow och son till Erik von Kantzow, var gift med Ulla Ericsson från ägarfamiljen till Facit AB. Han var i början av 1970-talet VD i Facit AB. Sönerna till Lennart von Kantzow sitter i styrelserna för de Ericssonska familjestiftelserna.

1983 fusionerades Bulten-Kanthal AB med Hallstahammars AB. Den nya koncernen fick namnet Kanthal AB. 1997 börsnoterades en del av verksamheten under namnet Bulten AB, Kanthal-verksamheten har sålts till Sandvik (ingår i Sandvik Materials Technology med 7 300 anställda) och de verksamheter som tidigare var delar av Hallstahammars AB återfinns idag delvis inom Ovako-koncernen. 2001 köptes Bulten AB av Finnveden och FinnvedenBulten AB bildades. FinnvedenBultenhar 1 600 anställda och kontrolleras av riskkapitalbolaget Nordic Capital.

Andra källor: Forsgren & Forsgren, Vem äger vad i svenskt näringsliv, 1972 och Forsgren, Vem äger vad i svenskt näringsliv, 1976

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,, , , , , ,, , , , , ,, ,

4 svar på “von Kantzow”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.