Palmstierna

Jacob Palmstierna (1934- ), var under 1970-talet och fram till att han avgick ur Nordbankens styrelse någon gång på 1990-talet. Från början var han verksam i Wallenbergsfären och var en av familjens viktigaste makthavare och bland annat VD i Skandinaviska Enskilda Banken. Hans mormor var Rut Wallenberg, syster till häradshövdingen Marcus Wallenberg.

Efter att han blivit osams med släktens starke man Peter Wallenberg på grund av lite olika ”affärer” i form av skattebrott (han blev frikänd och dömdes aldrig skyldig till nåt brott) tvingades han avgå som VD för banken år 1989 efter 14 år i dess ledning. Något år därefter tog han istället plats i Nordbankens (numera Nordea) styrelse. Under tiden i Nordea var han med och redde ut den förra svenska bankkrisen.

Idag har han dragit sig tillbaka från aktivt deltagande i det svenska näringslivets toppbolag och ägnar sig åt verksamheten på sitt gods Maltesholm. Ett gods som ärvts från fadern och från dennes mor ur släkten De la Gardie.

Idag äralltså inte Jacob Palmstierna aktiv i nån större utsträckning inom det svenska näringslivet. Det är dock hans 12 år yngre bror, Fredrik Palmstierna (1946-) som har en mängd uppdrag inom familjen Douglas företagsimperium. Bland annat som VD i Säki och styrelseordförande i Latour. Han är alltså en viktig makthavare i dagens svenska näringsliv.

De två bröderna har alltså (var och en för sig) spelat en central roll i svenskt näringsliv under snart 40 år.

Ytterligare en Palmstierna kan hittas bland de som är aktiva inom finansvärlden. Det är Carl Palmstierna (1953-), som under många år arbetade i investmentbanken Goldman Sachs. Han är syssling med Jacob och Fredrik Palmstierna. Denna har i jämförelse med sina sysslingar figurerat i betydligt tveksammare affärer.

Läs mer: SVD1, 2, RT1, Newsdesk, Vänstra Stranden, Dagens PS1, 2, 3, Chef, AV, DN, DI, AV1,RT2, Ny Teknik, AV2, AV3, Balans,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2009.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,, ,

Ett svar på “Palmstierna”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.